GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi na novoj najnižoj razini u dvije godine

Azijska tržišta: Indeksi na novoj najnižoj razini u dvije godine
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.09.2022 / 07:45
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica pale i u ponedjeljak, nastavivši silaznu putanju od prošloga tjedna, dok je tečaj britanske funte prema dolaru zaronio na najnižu razinu u povijesti jer ulagače zabrinjava ekonomski plan nove britanske vlade.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu oko 1 posto, pa je skliznuo na najnižu razinu u dvije godine.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo 2,5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 2,9 posto. U Hong Kongu su, pak, blago porasle.

Azijske se burze ne uspijevaju stabilizirati, nakon što su prošloga tjedna potonule više od 3 posto.

Ulagači se povlače iz rizičnijih investicija jer središnje banke u svijetu zbog visoke inflacije agresivno podižu kamatne stope, što ne ide u prilog tržištima dionica.

Očekuje se daljnje usporavanje ionako usporenog rasta najvećih svjetskih gospodarstava, a sve je veći rizik od recesije.

Azijske ulagače obeshrabrio je i novi pad cijena dionica na Wall Streetu u petak, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks zaronili u područje 'medvjeda', 20 posto ispod svoje rekordne razine, dok se Dow Jones nalazi na rubu tog područja.

Američki terminski indeksi i jutros su u minusu, oko 0,5 posto, što najavljuje daljnji pad cijena dionica na Wall Streetu.

Dolar ojačao, britanska funta rekordno nisko

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula novu najvišu razinu od svibnja 2002. godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,5 posto, na 113,73 boda, a u jednom se trenutku probio i iznad 114 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,4 posto, na 143,95 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula 0,4 posto, na 0,9655 dolara, a u jednom je trenutku zaronila na samo 0,9528 dolara, novu najnižu razinu u 20 godina.

Još je više dolar ojačao prema britanskoj funti koja je pod snažnim pritiskom od kraja prošloga tjedna, kada je pala 3,6 posto prema dolaru jer je ekonomski plan nove vlade izazvao bojazni o prenapregnutosti britanskih javnih financija.

Tada je nova vlada najavila smanjenje poreza i poticaje za investicije kako bi podržala gospodarstvo, što će financirati najvećim zaduženjem od 1972. godine.

No, kritičari kažu da će te ekonomske mjere koristiti bogatima, a da će javni dug snažno porasti u vrijeme rasta kamatnih stopa.

Naime, prošloga je tjedna britanska središnja banka povećala kamate za 0,50 postotnih bodova, već sedmu sjednicu zaredom, i poručila da je gospodarstvo vjerojatno već u recesiji.

Zbog toga je jutros funta u jednom trenutku pala gotovo 5 posto, na rekordno niskih 1,0327 dolara. Ipak, kasnije je ublažila gubitke, pa je trenutno u minusu 2,9 posto, na 1,0540 dolara.

„Funta je pod snažnim pritiskom. Investitori traže odgovor britanske središnje banke. Kažu da novi ekonomski plan nije održiv”, kaže Chris Weston, direktor u tvrtki Pepperstone.

Cijene su nafte, pak, nastavile kliziti, nakon pada četiri tjedna zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,62 posto, na 85,62 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,48 posto, na 78,36 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta rasprodana su dok svijet čeka odgovor Izraela na zračni napad Irana tijekom vikenda. Većina velikih tržišta u Aziji izgubila je oko 2%.
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
NEW YORK - Američki indeksi pali su na početku novog tjedna jer su rastući prinosi i zabrinutost zbog sukoba na Bliskom istoku zasjenili snažne podatke Goldman Sachsa o zaradi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE