GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi opet pali, investitori vjeruju u državnu pomoć Evergrandeu

Azijska tržišta: Indeksi opet pali, investitori vjeruju u državnu pomoć Evergrandeu
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2021 / 07:35
Autor: SEEbiz / H
TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica pale i u utorak, no ne tako oštro kao prethodnih dana jer ulagači vjeruju da će kineske vlasti pomoći tamošnjoj kompaniji Evergrande, ako to bude potrebno.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 posto, nakon što je jučer potonuo više od 1,5 posto.

Jutros su u Hong Kongu cijene dionica skliznule 0,3 posto, a na Tokijskoj burzi 1,7 posto. U Australiji su, pak, porasle 0,3 posto. U Južnoj Koreji i Kini se zbog praznika ne radi.

Burza u Hong Kongu ponešto se stabilizirala, nakon što je jučer bila pod snažnim pritiskom zbog oštrog pada cijene dionice China Evergrande grupe jer taj golemi igrač na tržištu nekretnina ima problema s likvidnošću zbog pada prodaje i golemih dugova.

Jutros je dionica Evergrandea pojeftinila daljnjih 3 posto, no cijeli nekretninski sektor ponešto se oporavio jer ulagači vjeruju da će kineske vlasti uskočiti u pomoć, ako to bude potrebno i ako se pojavi rizik od prelijevanja problema na cijeli sektor.

Podršku tržištima pruža i blagi rast terminskog S&P 500 indeksa, što znači da bi na Wall Streetu cijene dionica danas mogle nadoknaditi dio jučerašnjih gubitaka.

Naime, Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks potonuli su u ponedjeljak više od 1,5 posto, što je, među ostalim, posljedica zabrinutosti ulagača zbog mogućeg kolapsa Evergrande grupe.

„Uvijek može doći do oštre rasprodaje kada nešto uhvati tržište na krivoj nozi, no ne znate koji to razlog može biti. Mislim da je ovo posljedica vijesti iz Kine i mislim da nije osobito iznenađenje, s obzirom koliko je optimizma bilo na tržištu”, kazao je Sameer Samana, strateg u Wells Fargo Investment Institute.

Ulagači su oprezni i zbog dvodnevne sjednice čelnika američke središnje banke, koja počinje u utorak, dok se u srijedu očekuje priopćenje.

Na toj će sjednici najvjerojatnije biti otvorena rasprava o smanjivanju iznosa za kupnju obveznica, no ulagači se nadaju da bi službena najava tog smanjenja mogla uslijediti tek u studenom ili prosincu.

Ovoga će tjedna sjednice održati još desetak središnjih banaka u svijetu, među kojima japanska, britanska, ECB, švedska...

Dolar oslabio, cijene nafte nadoknađuju gubitke

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,20 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,35 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 109,85 na 109,60 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1730 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1715 dolara.

Cijene su nafte, pak, nadoknadile dio jučerašnjih gubitaka. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 0,85 posto, na 74,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,95 posto, na 70,95 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Evergrande, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE