GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi oslabili drugi dan zaredom

Azijska tržišta: Indeksi oslabili drugi dan zaredom
KOREKCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2021 / 07:59
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, drugi dan zaredom, dok ulagači prate razvoj situacije u Washingtonu u vezi poticajnih mjera i kvartalne poslovne rezultate kompanija.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,3 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,2 i 0,4 posto. U Južnoj Koreji i Australiji pale su, pak, između 0,2 i 0,6 posto.


Tako azijske burze prate jučerašnja kretanja na Wall Streetu, gdje su burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina.

Posljednjih tjedana tržišta su snažno rasla zahvaljujući prijedlogu predsjednika SAD-a Joe Bidena o novim poticajnim fiskalnim mjerama kako bi se podržalo gospodarstvo u borbi protiv koronakrize.

I demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu slažu se da su novi poticaji potrebni, no republikanci smatraju da je paket poticajnih mjera od ukupno 1.900 milijardi dolara preskup.

Jučer nije bilo značajnijih vijesti u vezi toga, osim što je predstavnik demokrata u Senatu poručio da će se nastaviti s procedurom donošenja zakona o poticajima i bez potpore republikanaca ako to bude potrebno.

Podršku tržištima pružaju, pak, bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija, posebice tehnoloških.

Tako je jutros cijena dionice Microsofta skočila 4 posto, nakon što je najveća softverska kompanija u svijetu izvijestila o snažnom rastu prihoda i zarade u posljednjem lanjskom tromjesečju.

To je podržalo cjelokupni tehnološki sektor, a posebice dionice kompanija Apple i Facebook, koje bi ovih dana trebale objaviti svoja poslovna izvješća.

Podršku tržištima pružio je i Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je u najnovijim prognozama povećao procjenu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini s prijašnjih 5,2 na 5,5 posto.

S druge strane, ulagači su oprezni zbog visokih razina cijena dionica na Wall Streetu, premda koronakriza još nije završena.

Odnos cijena i zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa kreće se na najvišim razinama od 2000. godine, uoči izbijanja dot.com krize, pa se ulagači plaše da bi 'balon' na Wall Streetu mogao puknuti, što bi pritisnulo i ostale najveće svjetske burze.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala dok ulagači čekaju odluke američke središnje banke.

Jučer je počela dvodnevna sjednica čelnika Feda, a u srijedu će biti objavljeno priopćenje. Ne očekuju se značajnije promjene u Fedovoj poticajnoj monetarnoj politici, no ulagači će pažljivo pratiti poruke predsjednika Feda Jeromea Powella nakon sjednice.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,22 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,38 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće na jučerašnjim razinama, oko 103,70 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2160 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2135 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle, zahvaljujući nadi ulagača u ubrzanje oporavka svjetskog gospodarstva od koronakrize, a time i potražnje za 'crnim zlatom'.

Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 0,5 posto, na 52,85 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,4 posto, na 56,15 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE