GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi oštro pali drugi dan zaredom

Azijska tržišta: Indeksi oštro pali drugi dan zaredom
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2022 / 07:50
Autor: SEEbiz / H
TOKYO – Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica oštro pale, drugi dan zaredom, jer su ulagači nesigurni uoči sjednice čelnika američke središnje banke, kao i zbog napetosti između SAD-a i Rusije u vezi Ukrajine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,2 posto i skliznuo na najnižu razinu u mjesec dana.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao više od 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji potonule između 1,6 i 2,8 posto.

Pad tržišta posljedica je, među ostalim, napetosti između SAD-a i Rusije u vezi Ukrajine. Dok Rusija gomila snage na granici s Ukrajinom, NATO je poručio da je stavio svoje snage u stanje pripravnosti.

Nesigurnost na tržištima posljedica je i neizvjesnosti uoči dvodnevne sjednice čelnika Feda, koja završava u srijedu, kada će biti objavljeno priopćenje i kada će predsjednik američke središnje banke Jerome Powell održati konferenciju za medije.

Potpuno je jasno da će Fed uskoro početi povećavati ključne kamatne stope jer je inflacija u SAD-u dosegnula 7 posto, najvišu razinu u gotovo 40 godina.

No, pitanje je koliko će Fed krenuti agresivno u suzbijanje inflacije. Analitičari procjenjuju da bi već u ožujku mogao povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine, kada bi kamate mogle iznositi 1 posto.

„Mislim da ulagači očekuju vrlo čvrst stav Feda jer je inflacija visoka i vjerojatno će biti još i viša prije nego što se smanji. Točnije, mi očekujemo da će u siječnju i veljači dosegnuti 7,3 posto, no do kraja godine mogla bi splasnuti na 3,5 posto”, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.

U svakom slučaju, slijedi zaoštravanje monetarne politike, nakon što su dvije godine monetarni poticaji Feda i fiskalni poticaji vlasti podržavali oporavak gospodarstva od koronakrize i rast tržišta dionica.

Kako će cijena zaduživanja ubuduće rasti, posljednjih su tjedana na Wall Streetu dionice pod snažnim pritiskom. Od početka godine Nasdaq indeks potonuo je oko 12, a S&P 500 oko 8 posto.

Jučer su, doduše, američki burzovni indeksi blago porasli, no jutros su terminski S&P 500 i Nasdaq indeks ponovno u minusu oko 1 posto, što najavljuje pad cijena dionica na Wall Streetu u današnjem trgovanju.

Azijske ulagače negativno je jutros iznenadila i singapurska središnja banka neočekivanim povećanjem kamatnih stopa.

Dolar ojačao, cijene nafte nadoknađuju gubitke

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 95,92 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 95,72 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 113,85 na 113,75 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula sa 1,1330 na 1,1315 dolara.

Cijene su nafte, pak, nadoknadile dio jučerašnjih gubitaka, kada su pale oko 2 posto. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 0,75 posto, na 86,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,55 posto, na 83,80 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE