GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi oštro pali na početku tjedna

Azijska tržišta: Indeksi oštro pali na početku tjedna
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2022 / 07:22
Autor: SEEbiz / H
TOKYO – Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, kao i na Wall Streetu u petak, jer se ulagači plaše agresivnog povećanja kamata američkog Feda, ali i usporavanja oporavka kineskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u minusu 1,6 posto i skliznuo na najnižu razinu u šest tjedana.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 1,7 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu skliznule između 1,5 i 2,5 posto. U Australiji se zbog praznika ne radi.

Loše na tržišta utječe oštar pad cijena dionica na Wall Streetu u petak jer je sve jasnije da će američka središnja banka agresivno povećati ključne kamatne stope kako bi suzbila inflaciju, koja se u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina.

Fed je na sjednici u ožujku povećao kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u svibnju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

No, nakon prošlotjednih komentara predsjednika Jeromea Powella i drugih čelnika Feda, sve je jasnije da će se i kasnije monetarna politika agresivno zaoštravati.

Sada se već špekulira da bi Fed mogao povećati kamate za 0,50 postotnih bodova i u lipnju te srpnju.

To bi usporilo rast američkog gospodarstva, a ulagači se plaše i moguće recesije.

„Zabrinutosti oko kamata i recesije sada su najveći rizici za investitore. Rast cijena hrane i goriva, zajedno s okončanjem poticajnih programa središnjih banaka, mogli bi izazvati pad potrošnje, a time i gospodarstva”, kaže Candace Browning, direktorica istraživanja u Bank of America.

Sve to nisu dobre vijesti za azijske kompanije jer su Sjedinjene Države njihovo najveće izvozno tržište.

Posljednjih tjedana azijska su tržišta pod pritiskom i zbog vala širenja koronavirusa u Kini, što je dovelo do 'zatvaranja' Šangaja i nekoliko drugih gradova, a polagano se uvode i restriktivne mjere u dijelovima Pekinga.

To će, pak, usporiti ionako usporen rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Ulagači se nadaju novim poticajnim mjerama kineskih vlasti, a one poručuju da će poticaja biti, ali da to nema smisla dok su na snazi mjere 'zatvaranja'.

Dolar blago ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici blago nastavila rasti, nakon što je prošloga tjedna ojačala 0,65 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 101,26 bodova, dok je u petak navečer iznosio 101,16 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 128,50 na 128,35 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0780 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0790 dolara.

Cijene su nafte, pak, dodatno pale, nakon što su prošloga tjedna potonule gotovo 5 posto.

Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 2,89 posto, na 103,57 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,90 posto, na 99,15 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE