GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi oštro pali nakon ruske invazije na Ukrajinu

Azijska tržišta: Indeksi oštro pali nakon ruske invazije na Ukrajinu
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2022 / 07:21
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ -  Na azijskim su burzama u četvrtak burzovni indeksi oštro pali, dok su cijene nafte, zlata i dolara snažno porasle, nakon vijesti da je ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio specijalne vojne operacije u ukrajinskoj regiji Donbas.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,00 sati u minusu više od 3 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo više od 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 1 i 3,3 posto.

Nedugo nakon vijesti da je Putin odobrio specijalne vojne operacije u ukrajinskoj regiji Donbas, nekoliko eksplozija čulo se u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu, izvijestio je Reutersov svjedok.

Putin je pozvao ukrajinske vojnike da odmah polože oružje te je rekao da će odgovornost za svako krvoproliće biti na savjesti ukrajinskog režima, prenose ruske novinske agencije.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu u punom razmjeru, poručio je ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba u tvitu.

Agencija Interfax Ukrajina izvijestila je, pak, o raketnim napadima na vojne objekte diljem Ukrajine i da su se ruske trupe iskrcale u južnim lučkim gradovima Odesi i Mariupolju.

Prethodnih dana, nakon što je Putin priznao dvije odmetnute proruske regije na istoku Ukrajine i zapovjedio ruskoj vojsci da odmah krene tamo kako bi održala mir, Zapad je oštro osudio ruske postupke i pokrenuo sankcije protiv Rusije, usmjerene na ruske banke i državni dug.

„Tržišta sada shvaćaju da će Rusija učiniti štogod želi, s obzirom na slabe sankcije, i sada se u cijene uračunava invazija na Ukrajinu”, kaže Ray Attrill, strateg u National Australia Bank.

„Ulagači se plaše da će Europa biti odsječena od ruskog plina, da se EU ne može nositi s takvim šokom u opskrbi i da će morati obuzdati potražnju, što bi bilo ekonomski iscrpljujuće. Više cijene energije mogle bi ugroziti rast globalnog gospodarstva, a to je loše za rizičnije investicije", objašnjava Attrill.

Cijena nafte u Londonu iznad 100 dolara

Nakon vijesti o napadu na Ukrajinu, cijene nafte snažno su porasle. Cijena barela na londonskom tržištu skočila je 3,5 posto, pa se, po prvi put od rujna 2014., probila iznad psihološki važne razine od 100 dolara.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 4,5 posto, na 96,20 dolara.

Kako se jedna od najvećih kriza u Europi nakon Hladnog rata produbljuje, oštro su, više od 2 posto, jutros pali i američki terminski indeksi, što najavljuje pad cijena dionica na Wall Streetu treći dan zaredom.

U prethodna dva dana Dow Jones i S&P 500 indeks potonuli su više od 2, a Nasdaq indeks više od 3 posto. Zbog toga je S&P 500 indeks zaronio duboko u područje korekcije, više od 10 posto ispod svoje prethodne rekordne razine, dok je Nasdaq indeks od početka godine u minusu oko 16 posto.

Nakon znatnog pada posljednjih dana, MSCI indeks svjetskih burzi, koji prati kretanja na najvećim svjetskim tržištima dionica, skliznuo je na najnižu razinu od travnja prošle godine.

Dolar ojačao, cijena zlata porasla

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, a ojačao je i japanski jen jer ulagači traže sigurnije utočište za kapital u nesigurna vremena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,70 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,05 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 115,05 na 114,70 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura pala na 1,1225 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1330 dolara.

Kako se ulagači sklanjaju iz rizičnijih investicija, jutros je osjetno porasla i cijena unce zlata, za 1,2 posto, na 1.930 dolara, najvišu razinu od siječnja prošle godine.

„Tržišta sada ugrađuju u cijene rizik da će se dogoditi nešto strašno. A to je, u kombinaciji s nesigurnošću, grozno okruženje u kojemu nitko ne želi biti previše izložen u rizičnijim investicijama”, kaže Rob Carnell, direktor u tvrtki ING.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE