GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali, brinu poremećaji u nabavnim lancima

Azijska tržišta: Indeksi pali, brinu poremećaji u nabavnim lancima
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2021 / 07:08
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer bi poremećaji u nabavnim lancima mogli negativno utjecati na poslovanje kompanija i jer se očekuje zaoštravanje monetarne politike središnjih banaka.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,9 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji i Šangaju pale između 0,1 i 0,9 posto. U Južnoj Koreji su, pak, blago porasle.

Većina burzi prati jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih razina.

Na najvećoj svjetskoj burzi indeksi su pali, premda je većina kompanija izvijestila o boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo.

Dosad je više od 190 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je gotovo 83 posto ostvarilo veće zarade nego što se procjenjivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle 37,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su početkom listopada očekivali rast od 29,4 posto.

Međutim, polovna izvješća niza velikih proizvođača, kao što su General Motors, General Eletric, 3M i Boeing, pokazala su da su te kompanije suočene s problemima zbog rasta troškova poslovanja i poremećaja u nabavnim lancima.

Ulagači su oprezni i zbog jačanja inflacijskih pritisaka, što bi moglo navesti središnje banke da počnu zaoštravati monetarnu politiku prije nego što se očekivalo.

Kanadska središnja banka tako je okončala svoj program 'kvantitativnog popuštanja' prije nego što se procjenjivalo i signalizirala da bi mogla povećati ključne kamatne stope prije nego što se mislilo, već u travnju iduće godine.

To je izazvalo špekulacije i da bi američka središnja banka mogla krenuti tim putem.

Očekuje se da će Fed već na sjednici idućega tjedna objaviti da počinje smanjivati iznos namijenjen kupnji obveznica, a idućeg godine mogao bi povećati ključne kamatne stope, prvi put nakon dvije godine i izbijanja koronakrize.

Većina analitičara smatra da će Fed početi povećavati kamate u drugoj polovici iduće godine i da bi ih mogao povećati u dva navrata.

Dolar stagnira, cijene nafte pale

A na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stagnira.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,92 boda, kao i jučer u ovo doba.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 114,05 na 113,75 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1605 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1600 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon jučer objavljenih podataka o snažnijem nego što se očekivalo rastu zaliha u SAD-u prošloga tjedna.

Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 1,8 posto, na 83,07 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,7 posto, na 81,25 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE