GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali, dolar najjači u 20 godina

Azijska tržišta: Indeksi pali, dolar najjači u 20 godina
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2022 / 07:43
Autor: SEEbiz / H
TOKYO – Na azijskim su burzama i u utorak, drugi dan zaredom, cijene dionica oštro pale, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula najvišu razinu u 20 godina jer se očekuje agresivno povećanje kamata američke središnje banke.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu više od 1,5 posto, nakon što je jučer potonuo više od 2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji, Šangaju i Australiji pale između 0,9 i 4,5 posto.

Loše raspoloženje na burzama posljedica je oštrog pada cijena dionica na Wall Streetu u ponedjeljak, četvrti dan zaredom. Dow Jones skliznuo je 2,8 posto, dok je S&P 500 potonuo 3,9, a Nasdaq indeks 4,7 posto.

Rastu rizici od recesije

Najveća svjetska burza pod snažnim je pritiskom od petka, kada je objavljeno da su u svibnju potrošačke cijene na godišnjoj razini porasle neočekivano snažnih 8,6 posto, što nije zabilježeno više od 40 godina.

Zbog toga su splasnule nade da je inflacija u travnju dosegnula vrhunac te da će njezini pritisci popustiti. Zbog nepopustljivo visoke inflacije, ulagači se plaše da će Fed biti agresivniji nego što se očekivalo u zaoštravanju monetarne politike.

Fed je od ožujka povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, pa se sada kreću u rasponu od 0,75 do 1 posto, a procjenjivalo se da će ih u lipnju i srpnju, a možda i rujnu dodatno povećati za po 0,50 postotnih bodova.

No, sada se špekulira i o povećanju kamata za 1,75 postotnih bodova do kraja rujna.

Analitičari Goldman Sachsa poručili su jučer da bi Fed u lipnju i srpnju mogao povećati kamate za po 0,75 postotnih bodova.

Stoga je sada najvažnije pitanje hoće li čelnici Feda na redovnoj sjednici u srijedu povećati kamate za 0,50 ili 0,75 postotnih bodova.

Ulagači se čak plaše da bi agresivno povećanje kamata Feda moglo gurnuti američko gospodarstvo u recesiju.

„U SAD-u će kamate biti povećane brže i više nego što se očekivalo. Stoga se može očekivati dvostruki utjecaj – kompanije će smanjivati procjene zarada, a dodatno će se smanjiti i odnos cijena dionica i zarada”, kaže James Rosenberg, investicijski savjetnik u tvrtki Ord Minnett.

Nakon jučerašnjeg pada, S&P 500 indeks zaronio je, po prvi put od ožujka 2021. godine i izbijanja koronakrize, u područje 'medvjeda', odnosno 20 posto ispod svoje rekordne razine.

Nasdaq indeks u minusu je, pak, više od 33 posto u odnosu na svoju rekordnu razinu, a Dow Jones oko 17 posto.

Dolar najjači u 20 godina, cijene nafte porasle

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno porasla i dosegnula najviše razine u 20 godina.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 105,29 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 104,50 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 135,00 na 134,30 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0415 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0485 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,18 posto, na 122,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,17 posto, na 121,15 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE