GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali drugi uzastopni dan

Azijska tržišta: Indeksi pali drugi uzastopni dan
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2021 / 07:43
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale, drugi dan zaredom, jer ulagače zabrinjava rast prinosa na obveznice i jer su zbog slabih pokazatelja splasnule nade u brzi oporavak američkog gospodarstva od koronakrize.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto, pa se dodatno udaljio od rekordne razine.

Pritom je japanski Nikkei indeks oslabio 0,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu, Singapuru i Australiji skliznule između 0,2 i 1,2 posto.

MSCI indeks na putu je blagog tjednog gubitka, nakon dva tjedna snažnog rasta.

Od početka godine taj je indeks skočio gotovo 10,5 posto i polovicom ovoga tjedna dosegnuo najviše razine od kada postoji.

To se ponajviše zahvaljuje popustljivoj monetarnoj politici i golemim fiskalnim poticajima u najvećim svjetskim gospodarstvima.

No, postavlja se pitanje nisu li burzovni indeksi porasli previše, s obzirom da se gospodarstva i dalje bore s koronakrizom.

Osim toga, ulagači se plaše da bi povećana državna potrošnja mogla potaknuti rast inflacije. To bi, pak, natjeralo središnje banke na zaoštravanje monetarne politike i povećanje kamata, što ne bi išlo u prilog tržištima dionica.

„Rast dugoročnih prinosa posljednjih dana pritišće tržišta dionica”, kaže Rodrigo Catril, strateg u National Australia Bank.

Tako su u Njemačkoj prinosi na 10-godišnje državne obveznice dosegnuli najvišu razinu od lipnja. Prinosi na britanske 10-godišnje obveznice kreću se, pak, na najvišoj razini u posljednjih 10 mjeseci, a na američke 10-godišnje državne obveznice na najvišim razinama u godinu dana, oko 1,3 posto.

Stoga se dio ulagača počinje preusmjeravati iz rizičnijih investicija prema obveznicama, koje nose manje, ali sigurnije prinose.

Azijske ulagače pokolebao je i jučerašnji pad burzovnih indeksa na Wall Streetu, koji se našao pod pritiskom zbog, među ostalim, slabih gospodarskih pokazatelja.

Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga je tjedna porastao na 861.000, dok je tjedan dana prije iznosio 848.000, što ukazuje na slabost američkog tržišta rada.

Nade u brzi oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva splasnule su i zbog podatka da je u siječnju broj započetih gradnji kuća pao za 6 posto, što je prvi pad tog pokazatelja u pet mjeseci.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala, nakon dva dana rasta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,56 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,95 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 105,85 na 105,65 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2085 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2045 dolara.

Cijene su nafte, pak, znatno pale, skliznuvši s najviših razina od siječnja prošle godine.

Jutros je cijena barela barela na američkom tržištu pala 2,15 posto, na 59,20 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1,8 posto, na 62,80 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Apple, Shanghai Composite Index, Nikkei 225, koronavirus
PROČITAJ I OVO
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE