GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali, Evergrande i dalje brine

Azijska tržišta: Indeksi pali, Evergrande i dalje brine
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2021 / 07:18
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno jer ulagače i dalje zabrinjava situacija oko kineske kompanije Evergrande, pa ih nije ohrabrio ni jučerašnji snažan rast cijena dionica na Wall Streetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, dok je tjednoj razini u minusu oko 0,6 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio oko 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji skliznule između 0,1 i 0,5 posto.

Na azijskim burzama vlada oprez jer su ulagači i dalje zabrinuti u vezi kineske nekretninske kompanije Evergrande. Cijena njezine dionice pala je jutros 7 posto, nakon pisanja medija da su kineske vlasti poručile lokalnim čelnicima da se priprema za moguću propast Evergrandea.

Problemi Evergrandea, izazvani padom prodaje i golemim dugovima, danima pritišću kineska tržišta jer bi mogli negativno utjecati na cijeli nekretninski sektor.

Ipak, ulagači vjeruju da će kineske vlasti uskočiti u pomoć, ako to bude potrebno i ako se pojavi rizik od prelijevanja problema na cijeli sektor.

Zbog tih problema ulagače nije impresionirao jučerašnji skok burzovnih indeksa na Wall Streetu za više od 1 posto.

Snažan rast cijena dionica na najvećoj svjetskoj burzi analitičari pripisuju tome što su ulagači odahnuli jer je Fed dan prije uklonio neizvjesnosti u vezi smanjenje monetarnih poticaja gospodarstvu.

Naime, dan prije čelnici Feda poručili su s redovne sjednice da bi smanjenje mjesečnog iznosa za kupnju obveznica moglo započeti u studenome, a da bi ključne kamate mogle biti povećane već iduće godine, prije nego što se dosad procjenjivalo.

Na konferenciji za medije predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da će ljestvica za povećanje kamata s nule biti postavljena znatno više nego za smanjenje iznosa kupnje obveznica.

„Tržište je poraslo zahvaljujući vrlo dobrim porukama Feda. Smatram da su pokazale da nema iznenađenja i da je situacija kao što smo i očekivali. Povećanje kamata je i dalje vrlo daleko i od sada do tada puno se toga može promijeniti”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,10 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,52 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 109,85 na 110,40 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1740 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1705 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale nakon što su jučer dosegnule najviše razine u dva mjeseca.

Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 0,15 posto, na 77,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,25 posto, na 73,10 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Evergrande, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE