GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali, Evergrande i dalje brine

Azijska tržišta: Indeksi pali, Evergrande i dalje brine
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2021 / 07:18
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno jer ulagače i dalje zabrinjava situacija oko kineske kompanije Evergrande, pa ih nije ohrabrio ni jučerašnji snažan rast cijena dionica na Wall Streetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, dok je tjednoj razini u minusu oko 0,6 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio oko 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji skliznule između 0,1 i 0,5 posto.

Na azijskim burzama vlada oprez jer su ulagači i dalje zabrinuti u vezi kineske nekretninske kompanije Evergrande. Cijena njezine dionice pala je jutros 7 posto, nakon pisanja medija da su kineske vlasti poručile lokalnim čelnicima da se priprema za moguću propast Evergrandea.

Problemi Evergrandea, izazvani padom prodaje i golemim dugovima, danima pritišću kineska tržišta jer bi mogli negativno utjecati na cijeli nekretninski sektor.

Ipak, ulagači vjeruju da će kineske vlasti uskočiti u pomoć, ako to bude potrebno i ako se pojavi rizik od prelijevanja problema na cijeli sektor.

Zbog tih problema ulagače nije impresionirao jučerašnji skok burzovnih indeksa na Wall Streetu za više od 1 posto.

Snažan rast cijena dionica na najvećoj svjetskoj burzi analitičari pripisuju tome što su ulagači odahnuli jer je Fed dan prije uklonio neizvjesnosti u vezi smanjenje monetarnih poticaja gospodarstvu.

Naime, dan prije čelnici Feda poručili su s redovne sjednice da bi smanjenje mjesečnog iznosa za kupnju obveznica moglo započeti u studenome, a da bi ključne kamate mogle biti povećane već iduće godine, prije nego što se dosad procjenjivalo.

Na konferenciji za medije predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da će ljestvica za povećanje kamata s nule biti postavljena znatno više nego za smanjenje iznosa kupnje obveznica.

„Tržište je poraslo zahvaljujući vrlo dobrim porukama Feda. Smatram da su pokazale da nema iznenađenja i da je situacija kao što smo i očekivali. Povećanje kamata je i dalje vrlo daleko i od sada do tada puno se toga može promijeniti”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,10 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,52 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 109,85 na 110,40 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1740 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1705 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale nakon što su jučer dosegnule najviše razine u dva mjeseca.

Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 0,15 posto, na 77,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,25 posto, na 73,10 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Evergrande, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta rasprodana su dok svijet čeka odgovor Izraela na zračni napad Irana tijekom vikenda. Većina velikih tržišta u Aziji izgubila je oko 2%.
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
NEW YORK - Američki indeksi pali su na početku novog tjedna jer su rastući prinosi i zabrinutost zbog sukoba na Bliskom istoku zasjenili snažne podatke Goldman Sachsa o zaradi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE