GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori strahuju od recesije

Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori strahuju od recesije
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2022 / 07:45
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u petak pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se ulagači plaše recesije, dok je dolar znatno oslabio prema euru i britanskoj funti.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,3 posto, pa je na putu gubitka u rujnu od oko 12,5 posto, što će biti njegov najveći mjesečni pad od kada je pandemija koronavirusa u ožujku 2020. godine uzdrmala financijska tržišta.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo 2,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,1 i 1,1 posto.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji oštar pad cijena dionica na Wall Streetu. Dow Jones skliznuo je 1,54 posto, dok je S&P 500 potonuo 2,11, a Nasdaq indeks 2,84 posto.

Nakon što je dan prije skočio 2 posto, jučer je S&P 500 ponovno oštro pao i zaronio na najnižu razinu od studenoga 2020. godine.

Pritisak na tržište posljedica je strahovanja ulagača da će agresivno povećanje kamatnih stopa Feda odvesti gospodarstvo u recesiju.

Prošloga je tjedna Fed na trećoj sjednici zaredom povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, u raspon od 3 do 3,25 posto, što je njihova najviša razina od 2008. godine.

A čelnici Feda poručuju da će i dalje povećavati cijenu novca kako bi spustili inflaciju s najviših razina u više od 40 godina.

Loretta Mester, predsjednica ogranka Feda u Clevelandu, kazala je jučer da ne vidi takve nevolje na američkom financijskom tržištu koje bi utjecale na Fed da promijeni politiku podizanja kamatnih stopa kako bi suzbio inflaciju.

A novi podaci pokazali su da je tržište rada i dalje vrlo snažno, unatoč Fedovom povećanju kamata. Broj Amerikanaca koji su prošloga tjedna po prvi put tražili pomoć zbog nezaposlenosti pao je na najnižu razinu u pet mjeseci.

„U ovim okolnostima, dobra vijest s tržišta rada je loša vijest jer pokazuje da Fed mora proći još dug put. Ulagači se plaše da će nas Fed gurnuti u vrlo duboku recesiju, što će izazvati recesiju zarada. Stoga ulagači prodaju dionice”, objašnjava Phil Blancato, direktor u tvrtki Ladenburg Thalmann Asset Management.

Nešto blaži pad cijena dionica na burzama u Šangaju i Hong Kongu zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo podacima o tvorničkim aktivnostima u Kini, koje su u rujnu porasle prvi put nakon dva mjeseca pada.

Dolar pao, funta i euro ojačali

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta oštro pala s najviše razine u 20 godina.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 111,90 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 113,30 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 144,50 na 144,65 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 0,9820 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 0,9685 dolara.

Jačanje eura zahvaljuje se očekivanjima da će Europska središnja banka na sjednici u listopadu ponovno povećati ključne kamate za 0,75 postotnih bodova jer inflacija u eurozoni ne popušta.

Na to ukazuje jučer objavljeni podatak da je u Njemačkoj u rujnu inflacija skočila na 10,9 posto, najvišu razinu od 1996. godine i znatno više nego što se očekivalo.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na britansku, na koju su pozitivno utjecale intervencije britanske središnje banke (BoE) na tržištu obveznica kako bi se spustili prinosi.

Početkom tjedna tečaj funte pao je na rekordno niskih 1,0327 dolara zbog plana nove vlade o velikom zaduživanju države radi poticanja gospodarstva. No, funta se nakon dva dana intervencija središnje banke oporavila.

Jutros se tečaj funte kreće oko 1,1220 dolara i na putu je tjednog dobitka za više od 2 posto.

Cijene su nafte, pak, stabilne nakon jučerašnjeg pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,10 posto, na 88,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,15 posto, na 81,30 dolara.

Zahvaljujući tome, cijene su nafte, nakon velikih oscilacija, na putu prvog tjednog dobitka u posljednjih pet tjedana.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE