GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori sve zabrinutiji

Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori sve zabrinutiji
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2021 / 07:27
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale jer ulagače zabrinjava rast broja novozaraženih novim sojem koronavirusa u regiji, ali i usporavanje oporavka gospodarstava od koronakrize.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,3 posto, nakon što je u prvom polugodištu osvojio 5,8 posto.

Tako je taj indeks zaostao, s obzirom da je MSCI indeks svih svjetskih burzi od početka godine porastao 11,4, a američki S&P 500 čak 14,5 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,1 i 0,5 posto. U Hong Kongu se zbog praznika danas ne radi.

Azijski ulagači posljednjih dana nisu voljni riskirati zbog rasta broja novozaraženih od koronavirusa u mnogim zemljama regije. Australija, Indonezija, Tajland i Malezija bilježe širenje vrlo zarazne delta varijante virusa, što vodi novim restrikcijama i usporavanju oporavka gospodarstava od koronakrize.

„Virus i dalje igra značajnu ulogu, premda je teško reći u kojoj mjeri. Na tržištima je puno novca, no ulagači su ponešto suzdržani”, kaže Rob Carnell, ekonomist u ING-u.

Ulagači su oprezni i zbog naznaka usporavanja oporavka najvećih gospodarstava u regiji od koronakrize.

Jutros objavljeno izvješće tvrtke Markit potvrdilo je, kao i jučerašnje izvješće kineskih vlasti, da je u lipnju usporen rast tvorničkih aktivnosti u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

Usporen je i rast aktivnosti u japanskom gospodarstvu.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će u petak biti objavljeno izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje bi moglo utjecati na daljnje odluke američke središnje banke, kojoj je oporavak tržišta rada jedan od prioriteta.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u lipnju broj zaposlenih porastao za 700.000, oko 140.000 više nego mjesec dana prije.

Jučer je agencija za zapošljavanje ADP izvijestila da je u lipnju u SAD-u broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za 692.000, više nego što se očekivalo, ali manje nego mjesec dana prije.

Dužnosnici Feda u posljednje vrijeme poručuju da je prerano za zaoštravanje monetarne politike, unatoč jačanju inflacije, jer se tržište rada još nije dovoljno oporavilo od koronakrize.

No, nastavi li se snažan oporavak tržišta rada, moguće je i da će Fed reagirati prije nego što se očekuje, kažu analitičari.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,40 bodova, najviše razine od travnja, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,05 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 110,50 na 111,15 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1850 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1905 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,25 posto, na 74,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,30 posto, na 73,70 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE