GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori zabrinuti za zdravlje ekonomije

Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori zabrinuti za zdravlje ekonomije
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2021 / 07:22
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer nema vijesti koje bi podržale rast tržišta, dok je dolar ojačao prema košarici valuta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Hong Kongu skliznule između 0,6 i 0,7 posto. U Šangaju i Australiji porasle su, pak, između 0,4 i 0,8 posto.

Azijske ulagače pokolebao je pad cijena dionica na Wall Streetu.

Nakon što je sedam dana zaredom dosezao rekordne razine, S&P 500 indeks jučer je oslabio pod pritiskom pada cijena dionica u financijskom i energetskom sektoru.

Ulagače su zabrinuli slabiji nego što se očekivalo podaci o rastu uslužne aktivnosti u SAD-u u lipnju.

„Ulagači se možda plaše da gospodarstvo nije u tako dobroj formi kako to tržište dionica pokazuje”, kaže Alan Lancz, predsjednik u tvrtki Alan B. Lancz & Associates.

Dodaje i da su ulagači možda odlučili povući dio zarade s tržišta, nakon odličnog kvartala i niza rekorda burzovnih indeksa posljednjih dana.

Naime, zahvaljujući golemim monetarnim i fiskalnim poticajima, te oporavku gospodarstva i zarada kompanija, sva tri najvažnija indeksa na Wall Streetu porasla su pet kvartala zaredom.

U fokusu ulagača su i kineski tehnološki divovi, nakon što je kineski regulator početkom tjedna pokrenuo istragu u Didi Global Holdingsu, samo nekoliko dana nakon što je dionica te kompanije uvrštena u trgovanje na burzi u New Yorku.

Cijena dionice Didi Globala potonula je jučer na Wall Streetu gotovo 20 posto, a pale su i cijene dionica drugih kineskih tehnoloških divova, kao što su Baidu i Alibaba.

Ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama i zbog toga što će danas biti objavljeni dijelovi zapisnika s posljednje sjednice čelnika američke središnje banke, koja je pokazala da mnogi od njih očekuju povećanje kamatnih stopa prije nego što se planiralo.

Ulagači se nadaju da će taj zapisnik pokazati dodatne argumente za i protiv takvog poteza.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,53 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,25 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 110,80 na 110,45 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1830 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1875 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale drugi dan zaredom jer se ulagači plaše da će članice skupine OPEC+ povećati proizvodnju po vlastitim nahođenju, ako se ne postigne dogovor o ograničenom povećanju proizvodnje cijele skupine.

Jutros je cijena barela na londonskom tržištu skliznula 0,20 posto, na 74,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,10 posto, na 73,30 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE