GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali na najniže razine u sedam mjeseci

Azijska tržišta: Indeksi pali na najniže razine u sedam mjeseci
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.07.2021 / 07:22
Autor: SEEbiz / H
TOKYO – Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale na najniže razine u sedam mjeseci, što je ponajviše posljedica oštrog pada kineskih tržišta, a pale su i cijene nafte.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,4 posto, pa je skliznuo na najnižu razinu u sedam mjeseci.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 1,2 posto, dok su cijene dionica u Australiji ojačale 0,1 posto. U Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 0,5 i 2,9 posto.

Azijske ulagače nisu impresionirali novi rekordi burzovnih indeksa na Wall Streetu u petak.

Zabrinjava ih oštar pad cijena dionica na kineskim burzama, ponajviše u nekretninskom, tehnološkom i obrazovnom sektoru, što je posljedica strahovanja od zaoštravanja regulacije u tim sektorima.

Azijske su burze pod pritiskom, kažu analitičari, i zbog povlačenja kapitala s tih tržišta, a usmjeravanja na američke burze, s obzirom da se na Wall Streetu cijene dionica kreću na rekordnim razinama.

Podršku najvećoj svjetskoj burzi pružaju, pak, bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija.

Dosad je poslovna izvješća objavilo 120 kompanija, pri čemu ih je 88 posto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle oko 78 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su još nedavno očekivali rast od 66 posto.

Snažan rast dobiti američkih kompanija glavni je razlog, kažu analitičari, što su portfelj menadžeri u svijetu u prvom polugodištu u američke fondove preselili oko 900 milijardi dolara.

„Procjenjujemo da će u 2023. godini zarade američkih kompanija biti oko 50 posto veće nego neposredno prije izbijanja pandemije koronavirusa, a to je znatno više nego što se očekuje u drugim velikim gospodarstvima”, kaže Oliver Jones, ekonomist u tvrtki Capital Economics.

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti i važni američki makroekonomski podaci.

Analitičari procjenjuju da će izvješće o bruto domaćem proizvodu (BDP) pokazati da je američko gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo 8,6 posto po anualiziranoj stopi, a da je temeljna stopa inflacije u lipnju dosegnula 3,7 posto na godišnjoj razini.

Dolar stagnira, cijene nafte pale

Na valutnim tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta stagnira.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,87 bodova, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 110,55 na 110,35 jena.

No, američka valuta stagnira u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,1775 dolara, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti redovna dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke. Ne očekuju se promjene u monetarnoj politici, ali se očekuju poruke da Fed neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike.

„Ipak, vjerujem da će predsjednik Feda Jerome Powell na konferenciji za medije podsjetiti ulagače da je odbrojavanje do početka postupnog ukidanja poticaja službeno započelo”, kaže Kevin Cummins, ekonomist u tvrtki NatWest Markets.

A cijene su nafte jutros pale, nakon što su prošloga tjedna blago porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,55 posto, na 73,65 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,60 posto, na 71,65 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
TURIZAM
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
ZAGREB - Prihodi od stranih turista u Hrvatskoj su u 2023. godini porasli na 14,6 milijardi eura ili 11,4 posto u odnosu na 2022., izvijestili su u petak iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS) na temelju podataka Hrvatske narodne banke (HNB), dodajući da su u sektoru optimistični za predsezonu i cijelu 2024. godinu.
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE