GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali na početku tjedna

Azijska tržišta: Indeksi pali na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2022 / 07:50
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak pale, nakon prošlotjednog rasta, jer su ulagači oprezni uoči sjednice američke središnje banke i izvješća o bruto domaćem proizvodu (BDP) SAD-a.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, a za toliko su pale i cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu. U Australiji i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,1 i 0,7 posto.

Azijski su ulagači oprezni jer nema previše razloga za nastavak rasta cijena dionica, s obzirom da zbog visoke inflacije središnje banke podižu kamatne stope, dok se rast gospodarstava usporava.

Ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti sjednica čelnika američkog Feda. Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, očekuje se da će Fed ponovno agresivno povećati ključne kamatne stope, najvjerojatnije za 0,75 postotnih bodova.

Ovoga tjedna bit će objavljeni i podaci o američkom bruto domaćem proizvodu u drugom tromjesečju. Očekuje se blagi rast na kvartalnoj razini, no nikoga ne bi iznenadilo da se pokaže da je gospodarstvo palo na kvartalnoj razini drugo tromjesečje zaredom, što bi značilo da je najveće svjetsko gospodarstvo u recesiji.

Prošloga su tjedna europske burze znatno porasle, zahvaljujući ublažavanju strahovanja od recesije u Europi, nakon što je u četvrtak ruski plin ponovno počeo teći Sjevernim tokom 1, plinovodom između Rusije i Njemačke, nakon desetodnevnog prekida zbog remonta.

Unatoč tome, energetska kriza i rast kamatnih stopa zbog visoke inflacije mogle bi gurnuti europska gospodarstva u recesiju.

„Tržišta su očigledno u cijene ugradila očekivanja o usporavanju rasta gospodarstava, no je li ugrađena recesija? Rekao bih da nije, pa u tom smislu nisam siguran da je tržište dotaknulo dno”, kaže Ray Attrill, direktor u National Australia Bank.

Dolar blago oslabio, cijene nafte pale

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 106,65 bodova, dok je u petak navečer iznosio 106,70 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 136,10 na 136,20 jena.

Američka je valuta blago ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0210 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0215 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 0,62 posto, na 102,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,76 posto, na 93,98 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE