GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali na početku tjedna

Azijska tržišta: Indeksi pali na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2022 / 07:47
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog novih restrikcija protiv covida-19 u Kini, što vodi daljnjem usporavanju rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,2 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,05 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu skliznule između 0,2 i 2,1 posto.

Pod najvećim su pritiskom kineske burze jer ulagače zabrinjava daljnji rast broja oboljelih od covida-19, pa su splasnule nade u brzo popuštanje restriktivnih mjera.

U nedjelju je broj zaraženih u Kini dosegnuo gotovo 27.000, najviše od travnja, pri čemu su u Pekingu umrle dvije osobe.

Zbog toga se neke četvrti u glavnom kineskom gradu pozvale ljude da ostanu kod kuće, a zatvoreno je i nekoliko škola.

To je podržalo strahovanja od daljnjeg usporavanja ionako usporenog rasta kineskog gospodarstva.

Osim toga, ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama jer središnje banke u svijetu podižu kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

Ovoga se tjedna očekuje da će to učiniti monetarne vlasti Novog Zelanda i Švedske, najvjerojatnije za 0,75 postotnih bodova.

Od američkog Feda se, pak, u prosincu očekuje usporavanje tempa povećanja kamata na 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.

Raphael Bostic, predsjednik ogranka Feda u Atlanti, kazao je u subotu da je spreman podržati povećanje kamata u prosincu za 0,50 postotnih bodova, no istaknuo je i da će kamate vjerojatno ostati na povišenim razinama dulje nego što tržište to očekuje.

A na tržištu se očekuje da će Fed u prosincu povećati kamate za 0,50 bodova, u raspon od 4,25 do 4,50 posto, dok bi iduće godine kamate na kraju ciklusa povećanja mogle iznositi od 5,00 do 5,25 posto.

Dolar dodatno ojačao, cijene nafte dodatno pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno porasla, nakon što je prošloga tjedna ojačala oko 0,5 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 107,18 bodova, dok je u petak navečer iznosio 106,90 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 140,35 na 140,45 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0298 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0325 dolara.

Cijene su nafte, pak, dodatno pale, nakon što su prošloga tjedna potonule gotovo 10 posto. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 1,05 posto, na 86,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,10 posto, na 79,20 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE