GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali nakon informacije da je Trump zaražen koronom

Azijska tržišta: Indeksi pali nakon informacije da je Trump zaražen koronom
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.10.2020 / 07:35
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale, kao i američki terminski indeksi, nakon vijesti da je predsjednik SAD-a Donald Trump zaražen koronavirusom.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,15 posto, nakon četiri dana rasta.

Pritom je na Tokijskoj burzi, na kojoj se jučer nije radilo zbog tehničkih problema, Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Australiji pale oko 0,3 posto.

Na burzama u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu danas se ne radi zbog praznika.

Nakon vijesti da Trump ide u karantenu, terminski S&P 500 indeks pao je 0,4 posto, pa je za očekivati da će u petak na Wall Streetu cijene dionica pasti, nakon jučerašnjeg rasta.

Činjenica da je Trump pozitivan pridonosi nesigurnosti na tržištima, koja su ionako nestabilna zbog predsjedničkih izbora u SAD-u u studenom.

„Razvoj događaja ovisit će o tome koliko će situacija biti ozbiljna, odnosno je li Trump zaražen. Ulagači su već ionako zabrinuti zbog predstojećih izbora, a ovo ulijeva dodatnu nesigurnost na tržišta”, kaže Masayuki Kichikawa, strateg u tvrtki Sumitomo Mitsui Asset Management.

Ulagači su oprezni i zbog besplodnih pregovora između Kongresa i Bijele kuće o novom paketu fiskalnih poticajnih mjera usmjerenih na suzbijanje koronakrize.

Ministar financija Steven Mnuchin ponudio je jučer u pregovorima svoj paket mjera, vrijedan oko 1.500 milijardi dolara, dok predstavnici Demokratske stranke, koji imaju većinu u Zastupničkom domu Kongresa, inzistiraju na svom paketu, vrijednom 2.200 milijardi dolara.

Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma, poručila je da su Demokrati i Bijela kuća zapeli u raspravi o vrijednosti paketa.

A da su poticaji nužni, pokazuju podaci prema kojima oporavak gospodarstva od koronakrize gubi na zamahu. Na to su jučer ukazali podaci o broju zahtjeva za pomoć nezaposlenima i potrošnji kućanstava.

Za jasnije pokazatelje situacije u američkom gospodarstvu ulagači čekaju izvješće o zapošljavanju u rujnu, koje će biti objavljeno u petak.

Dolar blago ojačao

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla, nakon četiri dana pada.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 93,80 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,69 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 105,45 na 105,60 jena.

Američka je valuta blago ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1720 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1740 dolara.

Cijene su nafte, pak, pod pritiskom jer se ulagači plaše da će nastavak širenja koronavirusa u svijetu loše utjecati na gospodarstva, a time i na potražnju za 'crnim zlatom'.

Nakon jučerašnjeg pada za više od 3 posto, jutros je na londonskom tržištu cijena barela pala daljnjih 1,2 posto, na 40,43 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,3 posto, na 38,20 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
NLB Skladi ušli na tržište Sjeverne Makedonije akvizicijom Generali Investments Skopje
AKVIZICIJE
NLB Skladi ušli na tržište Sjeverne Makedonije akvizicijom Generali Investments Skopje
LJUBLJANA - NLB Skladi danas su uspješno završili akviziciju Generali Investments Skopje, treće najveće kompanije za upravljanje imovinom na tržištu Sjeverne Makedonije s 18% tržišnog udjela.
Trumpova kampanja počinje prihvaćati donacije u kriptovalutama
ODLUKE
Trumpova kampanja počinje prihvaćati donacije u kriptovalutama
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Donalda Trumpa priopćila je u utorak da će početi prihvaćati donacije u kriptovaluti kao dio napora da izgradi ono što naziva "kriptovojskom" koja vodi do dana izbora.
Ima li kraja rastu cijena kave?
KAVA
Ima li kraja rastu cijena kave?
BERLIN - Kava je sve skuplja. Tome doprinose klimatske promjene i veća potrošnja na Dalekom istoku, ali i rat u Ukrajini i na Bliskom istoku.
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa, analiziraju se japanski podaci
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa, analiziraju se japanski podaci
TOKYO - Na azijsko-pacifičkim tržištima u srijedu se trgovalo mješovito nakon niza gospodarskih podataka iz Japana.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na novim rekordima
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na novim rekordima
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u utorak, a S&P 500 i Nasdaq Composite zatvorili su na novim rekordima, dok su ulagači gledali prema Nvidijinom izvješću o zaradi u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE