GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom

Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2021 / 07:43
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim buzrama u petak je većina najvažnijih indeksa bila je u minusu zbog širenja delta varijante virusa, nastavivši tako ignorirati rekordne razine indeksa na ostalim globalnim burzama.

MSCI indeks azijskih burzi oko 7,30 sati bio je u minusu 0,59 posto, kliznuvši tako već treći dan zaredom.

Mežu azijskih regionalnim indeksima, južnokorejski Kospi bio je na navjećem gubitku, spustivši se 1,4 posto, ponajviše pod pritiskom pada cijene dionice Samsung Electronicsa za 3,38 posto, na najnižu razinu u zadnjih sedam mjeseci, pod utejcajem zabrinutosti investitora da bi cijene poluvodiča u zadnjem kvartalu mogle početa padati.

Ii ostali važniji indeksi bili su u minusu, pri čemu indeks burze u Hong Kongu za 0,7 posto, šangajske burze 0,25 posto te shenzhenške za 0,6 posto.

Trgovci kažu da investitore u Aziji zabrinjavaju potencijalni novi regulatorni zahtjevi u Kini, posebice za tehnološku industriju, a također i širenje delta varijante virusa u nekoliko država i mogući utjecaj novog vala panedmije na gospodarstvo.

Istodobno, tokijski Nikkei ojačao je 0,22 posto, a australski za 0,53 posto, čime je dosegnuo novu rekordnu razinu, odupirući se tako negativnom trendu na ostalim azijskim burzama.

"U većem dijelu Astralija nije izravno pod utjecajem regulacije koju kineske vlasti planiraju nad tehnološkim sektorom", ističe Kyle Rodda, analitičar u IG Marketsu.

Dolar stabilan oko najviših razina u četiri mjeseca

Tečaj dolara na deviznim tržištima u petak se kretao oko najviše razine u zadnja četiri mjeseca dok investitori čekaju signale iz Feda oko mogućeg smanjivanja monetarnih poticaja.

Na toj razini dolar podupire najnoviji podatak o inflaciji mjerenoj porizvođačkim cijenama, koje su u srpnju porasle za 7,8 posto na goodišnjoj razini, po najvećoj stopi u zadnjih više od 10 gdoina.

Dolarov indeks jutros iznosi 92.966 bodova, što je 0,25 posto manje nego dan ranije, dok je od početka tjedna dolarov indeks u plusu 0,2 posto.

Tečaj eura, pak, ojačao je 0,09 posto prema dolaru na 1,1738 dolara, no i dalje je nedaleko 1,1706 dolara, najniže razine prema dolaru u zadnja četiri mjeseca, koju je dotaknuo u srijedu.

Prema jenu, dolar je ostao gotovo nepromijenjen, na 110,42 jena, blizu najviše razine u zadnjih mjesec dana od 110,8 jena, koju je dosegnuo u srijedu.

Cijene nafte oslabile su jutros, pri čemu je u Londonu barel Brenta skliznuo 0,56 posto, na 70,91 dolar, a na američkom tržištu za 0,64 posto, na 68,65 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE