GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali, zabrinjava rast broja zaraženih

Azijska tržišta: Indeksi pali, zabrinjava rast broja zaraženih
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2021 / 07:30
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagače zabrinjava daljnji rast broja novozaraženih koronavirusom u svijetu, što bi moglo usporiti oporavak globalnog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu oko 0,9 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo više od 1,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 1,6 posto. U Šangaju su, pak, blago porasle.

Azijske ulagače obeshrabrio je jučerašnji pad burzovnih indeksa na Wall Streetu drugi dan zaredom, što nije zabilježeno od kraja ožujka.

Posljedica je to, među ostalim, pritiska na sektore povezane s turizmom jer u svijetu i dalje raste broj novozaraženih koronavirusom.

Epidemiolozi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorili su jučer da je povećanje broja oboljelih u svijetu posljedica rasta broja zaraženih u svim dobnim skupinama.

Cijene dionica zrakoplovnih prijevoznika i kompanija za kružna putovanja, koje su posljednjih tjedana rasle zbog očekivanja u vezi 'otvaranja' gospodarstava, pale su jučer u prosjeku više od 4 posto.

„Optimizam u vezi turističke industrije ponešto je splasnuo, jer će do ponovnog 'otvaranja' gospodarstava proći nešto više vremena nego što se očekivalo. Još nismo izašli iz šume što se tiče koronavirusa, pa je entuzijazam na tržištu splasnuo”, kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

Prošloga je tjedna MSCI indeks najvećih svjetskih burzi dosegnuo rekordne razine, zahvaljujući optimizmu ulagača zbog ubrzanja procesa cijepljenja u SAD-u i Europi.

No, sada su ulagači zabrinuti zbog rekordnog rasta broja zaraženih u Indiji i nekim drugim zemljama, pa se plaše da će to dovesti do novih restrikcija u vezi putovanja, pa i do usporavanja oporavka svjetskog gospodarstva.

Dolar porastao s najniže razine u sedam tjedana

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta jutros porasla, pa se odmaknula od najniže razine u sedam tjedana.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 91,20 bodova, dok je jučer u jednom trenutku pao na 90,86 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo na 107,95 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 108,15 jena.

No, američka je valuta stabilna u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,2035 dolara, kao i jučer u ovo doba.

Cijene su nafte, pak, pod pritiskom drugi dan zaredom jer bi zbog širenja koronavirusa u svijetu potražnja za naftom mogla porasti sporije nego što se očekivalo.

Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,3 posto, na 66,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,45 posto, na 62,40 dolara.

„Ulagači su ponovno zabrinuti zbog globalnog oporavka, pa to pritišće cijene sirovina i pojedinih valuta. Mnoge zemlje u svijetu, uključujući Indiju i Brazil, bilježe nove rekorde po pitanju umrlih i novozaraženih koronavirusom. Sve dok virus postoji, postojat će i rizik od razvoja novih sojeva i širenja u druge zemlje”, pišu analitičari Commonwealth Bank of Australia osvrtu na situaciju na tržištima.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a Wall Street je pratio ključnu konferenciju o umjetnoj inteligenciji i iščekivao nove smjernice monetarne politike Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz nešto bolji promet.
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
PREPORUKE
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
NEW YORK - Predstojeće prepolovljenje bitcoina u travnju jedan je od najočekivanijih događaja u blockchain i kripto svijetu, i to s dobrim razlogom.
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
MLJEKARSTVO
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je u Varaždinu predstavilo Program razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine te akcijski plan za provedbu tog programa do 2025., a ministrica Marija Vučković izjavila je da se u taj sektor planira utrošiti nešto više od 592 milijuna eura.
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast
TOKIO - Japanski indeks Nikkei 225 predvodio je dobitke na azijsko-pacifičkim tržištima u ponedjeljak, dok Kina bilježi povećane dobitke nakon što su podaci pokazali da je njezino gospodarstvo snažno počelo godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE