GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali, zabrinjava ukrajinska kriza

Azijska tržišta: Indeksi pali, zabrinjava ukrajinska kriza
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2022 / 07:16
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ – Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale jer ulagače zabrinjava jačanje napetosti između SAD-a i Rusije u vezi Ukrajine, dok su cijene nafte iz istog razloga dosegnule nove najviše razine u više od sedam godina.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 5,30 sati u minusu otprilike 1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo više od 2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,4 i 1,4 posto.

Azijske ulagače zabrinjava ukrajinska kriza, nakon što je u petak Bijela kuća poručila da Rusija sada ima dovoljno vojnika da izvede veliku vojnu operaciju na Ukrajinu, da bi napad mogao uslijediti bilo koji dan i da bi svi Amerikanci trebali napustiti Ukrajinu u roku od 24 do 48 sati.

Zbog toga su već u petak pale cijene dionica na Wall Streetu, a jutros su u minusu i europski terminski indeksi, što najavljuje pad cijena dionica na europskim tržištima.

Ulagači su nesigurni i zbog toga što će američka središnja banka uskoro povećati ključne kamatne stope kako bi suzbila inflaciju, koja je dosegnula najviše razine u posljednjih 40 godina.

Očekuje se da će prvo povećanje kamata Feda uslijediti u ožujku, i to vjerojatno za 0,5 postotnih bodova, a potom se očekuju još tri do četiri povećanja kamata u ovoj godini.

„Rasprostranjeni inflacijski pritisci doveli su do ranijeg nego što se očekivalo pritiska na sinkronizirani zaokret prema restriktivnoj monetarnoj politici širom svijeta. No, ne očekujemo agresivne poteze u ožujku. Djelomice zbog nesigurnosti u vezi s omikronom, geopolitičkim napetostima i slabljenjem kupovne moći stanovništva zbog inflacije, a sve to snažno pritišće rast gospodarstava u tekućem tromjesečju”, kaže Bruce Kasman, glavni ekonomist u JPMorganu.

Posljednjih godina rast gospodarstava i tržišta kapitala poticale su vrlo labava monetarna politika središnjih banaka i niske kamatne stope, uz izdašne fiskalne poticaje, no razdoblje jeftinog novca bliži se kraju.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala, nakon prošlotjednog rasta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 95,97 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 96,03 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao sa 115,40 na 115,50 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1345 dolara, dok je u petak iznosila 1,1350 dolara.

Cijene su nafte, pak, nastavile rasti, nakon što s prošloga tjedna porasle osmi tjedan zaredom.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,27 posto, na 95,64 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,48 posto, na 94,48 dolara.

To su nove najviše razine cijena još od kraja 2014. godine, a posljedica su strahovanja trgovaca od poremećaja opskrbe nafte iz Rusije.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE