GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali zbog neizvjesnosti u SAD-u

Azijska tržišta: Indeksi pali zbog neizvjesnosti u SAD-u
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2020 / 07:46
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer je sve manje vjerojatno da će američki Kongres i Bijela kuća dogovoriti nove gospodarske poticaje prije predsjedničkih izbora i jer se nastavlja širenje koronavirusa u Europi i dijelovima SAD-a.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 posto, nakon višednevnog rasta.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,1 i 0,5 posto.

Azijske ulagače obeshrabrio je jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu za više od 1,4 posto, jer su sve manji izgledi da će Bijela kuća i Kongres postići kompromis o dodatnom paketu pomoći gospodarstvu u borbi protiv koronakrize do predsjedničkih izbora početkom studenoga.

Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, kazala je u nedjelju da bi dogovor s Bijelom kućom o poticajnim mjerama mogao biti postignut do predsjedničkih izbora, ali da bi u tom slučaju pregovori morali završiti do utorka.

Predsjednik Donald Trump poručivao je posljednjih dana da je spreman povećati poticaje, pa bi prijedlog Bijele kuće o paketu fiskalne pomoći mogao biti veći od 1.800 milijardi dolara.


No, Pelosi je to odbila jer je to znatno manje od prijedloga demokrata koji doseže vrijednost od 2.200 milijardi dolara.

Pelosi i ministar financija Steven Mnuchin pregovaraju i razlike između njih se smanjuju, pa se Pelosi nada da bi do kraja utorka moglo biti jasno je li paket poticaja moguć prije predsjedničkih izbora 3. studenoga, poručeno je jučer iz ureda predsjednice Zastupničkog doma.

Na tržištima vlada nesigurnost i zbog skorašnjih predsjedničkih izbora, na kojima bi mogao pobijediti demokratski kandidat Joe Biden.

„Ulagači su zasigurno zabrinuti u vezi novih poticaja američkom gospodarstvu, no pad cijene dionica vjerojatno je više posljedica pozicioniranja ulagača uoči predsjedničkih izbora u SAD-u. Mislite li da se ulagači žele izložiti uoči takvog događaja koji bi mogao izazvati znatne oscilacije”, kaže Chris Weston, direktor u brokerskoj kući Pepperstone.

Osim toga, ulagače zabrinjava brzo širenje koronavirusa u nekim dijelovima SAD-a, kao i u Europi.

Mnoge europske zemlje posljednjih dana bilježe rekordni rast broja novooboljelih, pa se ponovno uvode restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje virusa, što će usporiti oporavak gospodarstava od koronakrize.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 93,40 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,74 boda.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće na jučerašnjim razinama, oko 105,45 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1770 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1712 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale jer daljnje širenje koronavirusa vodi do novih restriktivnih mjera, što bi moglo narušiti oporavak gospodarstava, a time i potražnje za naftom.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 0,60 posto, na 42,36 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,30 posto, na 40,69 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE