GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli drugi uzastopni dan

Azijska tržišta: Indeksi porasli drugi uzastopni dan
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2020 / 07:38
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle drugi dan zaredom jer se ulagači nadaju brzom oporavka svjetskog gospodarstva, pa su napetosti između SAD-a i Kine i ekonomske štete od koronakrize u drugom planu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, nakon što je jučer skočio više od 2 posto i dosegnuo najvišu razinu od početka ožujka.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao više od 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu, Singapuru, i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 0,8 posto. U Šangaju su, pak, blago pale.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, unatoč rastu napetosti između Washingtona i Pekinga i masovnih prosvjeda u SAD-u zbog policijskog nasilja i rasizma.

Nakon što je kineski parlament prošloga četvrtka usvojio zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, predsjednik SAD-a Donald Trump najavio je postupak ukidanja trgovinskih izuzeća koja je uživao Hong Kong jer taj grad više nije dovoljno autonoman da bi mogao opravdati poseban status.

Kina je, pak, odgovorila nalogom državnim tvrtkama da zaustave kupnju američke soje i svinjetine.

„Rastu zabrinutosti zbog mogućeg daljnjeg pogoršavanja odnosa između SAD-a i Kine. U međuvremenu, tržišta rastu. No, msilim da su već pomalo iscrpljena, s obzirom kako su brzo rasla posljednjih tjedana“, kaže Michael McCarthy, strateg u tvrtki CMC Markets.

Svjetske su burze porasle gotovo 36 posto od ožujka, kada su potonule na najniže razine u više godina, jer se ulagači nadaju brzom oporavku gospodarstava od koronakrize.

PMI indeksi pokazali su jučer da se proizvodna aktivnost u svijetu postupno oporavlja.

„Gospodarske su brojke i dalje loše, no dokle god se poboljšavaju, ima razloga za optimizam“, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management.

Dolar oslabio drugi dan zaredom

A na valutnim je tržištima dolar oslabio drugi dan zaredom. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros na 97,80 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 98,02 boda.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu pao s jučerašnjih 107,70 na 107,60 jena.

No, američka je valuta blago ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1125 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1130 dolara.

Cijene su nafte, pak, stabilne. Na američkom se tržištu cijena barela kreće na jučerašnjim razinama, oko 35,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,4 posto, na 38,47 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Musk smatra da bi dolar mogao postati bezvrijedan
UPOZORENJE
Musk smatra da bi dolar mogao postati bezvrijedan
NEW YORK - Elon Musk izazvao je brojne reakcije zbog objave o velikom državnom dugu Sjedinjenih Američkih Država, te je upozorio kako će američki dolar postati bezvrijedan ako se ništa ne poduzme.
Grayscaleov GBTC bilježi prve neto priljeve od lansiranja
ETF-ovi
Grayscaleov GBTC bilježi prve neto priljeve od lansiranja
NEW YORK - Grayscale Investments ostvario je prvi dan neto pozitivnih priljeva za burzovni fond (ETF) Grayscale Bitcoin Trust. To se dogodilo nakon gotovo četiri mjeseca kontinuiranog odljeva od njegove konverzije u spot Bitcoin ETF u siječnju.
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
TURIZAM
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
SPLIT - Danas je u Split iz Bratislave (Slovačka) stigao prvi vlak EuroNight, koji će prometovati do 5. listopada ove godine prema Splitu. Riječ je o liniji Slovačke željeznice (ZSSK) u suradnji s austrijskim željeznicama ÖBB koja iz Bratislave prema Splitu prometuje preko Beča.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
NEW YORK - Burzovni indeksi u New Yorku zaključili su petak dobar tjedan. To se, prema analitičarima, najviše može pripisati izvješću Ministarstva rada o stanju na tržištu rada u travnju.
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
REKORDI
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
ATENA - Prošle godine, unatoč velikim požarima, prihodi grčkog turističkog sektora porasli su za 16,5 posto na rekordnih 20,6 milijardi eura u usporedbi s prethodnom godinom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE