GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli drugi uzastopni dan

Azijska tržišta: Indeksi porasli drugi uzastopni dan
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 08:01
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, no trguje se oprezno jer su ulagači na kineskim burzama odlučili povući dio zarade s tržišta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, nakon što je jučer skočio 1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,9 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,4 i 1,5 posto. U Singapuru i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,4 i 1 posto.


Na samom početku trgovanja azijske su burze znatnije porasle zahvaljujući skoku cijena dionica na Wall Streetu. Dow Jones porastao je jučer 1,95 posto, dok je S&P 500 skočio 2,4, a Nasdaq indeks 3 posto.

Najveći dnevni skok S&P 500 indeksa od lipnja prošle godine, čime je nadoknadio veći dio gubitaka od prošloga tjedna, ponajviše se zahvaljuje smirivanju situacije na tržištima obveznica.

Prošloga su tjedna prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice dosegnuli 1,614 posto, najvišu razinu u godinu dana, što je izazvalo strahovanja ulagača od jačanja inflacije i povećanja kamatnih stopa prije nego što se na tržištima očekivalo.

Inflacija bi, naime, mogla ojačati zbog ubrzanja oporavka gospodarstva, zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19, ali i zbog golemih fiskalnih i monetarnih poticaja.

No, jučer su prinosi na 10-godišnje obveznice skliznuli na 1,45 posto, pa se ulagači nadaju da je, nakon snažnog skoka u veljači, rast prinosa završen.

Međutim, nakon početnih dobitaka, kineski burzovni indeksi znatno su pali jer su se ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta, nakon jučerašnjeg snažnog rasta.

Zbog toga su jutros pale cijene dionica u kineskom potrošačkom, kao i financijskom sektoru, pa je splasnuo i entuzijazam na ostalim azijskim tržištima.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 91,12 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,78 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 106,55 na 106,85 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,2025 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2085 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale više od 1 posto, nakon što je objavljeno da je tvornička aktivnost u Kini, najvećem svjetskom potrošaču sirovina, u veljači skliznula na najnižu razinu u devet mjeseci, djelomice zbog praznika za Lunarne nove godine.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE