GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli na početku tjedna

Azijska tržišta: Indeksi porasli na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2021 / 07:31
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju da će ubrzanje provođenja cijepljenja u svijetu protiv covida-19 i novi poticaji u SAD-u ubrzati oporavak globalnog gospodarstva od koronakrize.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,6 posto, nastavivši uzlaznom linijom od prošloga tjedna.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 1,9 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Šangaju porasle između 0,3 i 1 posto. U Južnoj Koreji su, pak, pale oko 0,5 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je rekordni doseg burzovnih indeksa na Wall Streetu u petak, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima američkih kompanija.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih više od 80 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju dobiti u četvrtom lanjskom tromjesečju.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa očekuju rast zarada kompanija u tom kvartalu u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali pad.

Ulagači su optimistični i zbog toga što očekuju da će američki Kongres ovoga mjeseca prihvatiti prijedlog predsjednika Joea Bidena o dodatnom paketu fiskalnih poticaja gospodarstvu vrijednom 1.900 milijardi dolara.

Republikanski zastupnici u Kongresu protive se još jednom izdašnom paketu poticaja jer bi to dodatno povećalo proračunski deficit i javni dug, no demokrati imaju prevagu u oba doma parlamenta, pa ulagači vjeruju da će Bidenov prijedlog dobiti zeleno svjetlo.

A da su poticaji nužni, pokazuju u petak objavljeni podaci, prema kojima je u siječnju u SAD-u broj zaposlenih porastao za samo 49.000, manje nego što se očekivalo, što ukazuje na spori oporavak tržišta rada.

U siječnju je, u odnosu na isto lanjsko razdoblje, bilo gotovo 10 milijuna manje zaposlenih Amerikanaca.

Ulagači se nadaju ubrzanju oporavka najvećih svjetskih gospodarstva, s obzirom na na napredak u distribuciji cjepiva protiv covida-19, što bi s vremenom trebalo normalizirati gospodarske aktivnosti.

Dolar stabilan

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla, nakon što je u petak oštro pala jer su ulagače zabrinuli slabi pokazatelji s američkog tržišta rada.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 91,05 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 91,03 boda.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao je jutros sa 105,40 na 105,45 jena.

Američka je valuta blago ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula na 1,2035 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,2045 dolara.

A nakon što su prošloga tjedna skočile više od 6 posto, cijene su nafte porasle i na početku ovoga tjedna jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava, a time i potražnje za naftom.

Na američkom je tržištu cijena barela porasla 1,1 posto, na 57,45 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 1 posto, na 59,92 dolara.

To su najviše cijene nafte od veljače prošle godine.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE