GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli na početku tjedna

Azijska tržišta: Indeksi porasli na početku tjedna
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2021 / 08:19
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prošloga tjedna, jer su ulagače ohrabrili stabilizacija prinosa na tržištima obveznica i korak naprijed u donošenju novih poticajnih mjera u SAD-u.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1 posto, nakon što je u petak potonuo 3,7 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,5 i 1,6 posto. U Južnoj Koreji se zbog praznika danas ne radi.

Rast azijskih burzi zahvaljuje se smirivanju situacije na tržištima obveznica. Prošloga su tjedna prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice dosegnuli 1,614 posto, najvišu razinu u godinu dana, što je izazvalo strahovanja ulagača od jačanja inflacije i povećanja kamatnih stopa prije nego što se na tržištima očekivalo.

No, jutros se ti prinosi kreću oko 1,4 posto.

„Prinosi su ponešto pali, no to mi ipak djeluje samo kao stanka za novi udah, a ne kao pomak prema mirnijim vodama. Ulagači će i dalje biti nervozni jer bi inflacija mogla ojačati zbog ponovnog otvaranja gospodarskih aktivnosti, zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19, visoke razine štednje i solidnih fiskalnih i monetarnih poticaja”, kaže Rodrigo Catril, strateg u NAB-u.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača u ubrzanje oporavka američkog gospodarstva, nakon koraka naprijed u prihvaćanju novih fiskalnih poticaja vrijednih ukupno 1.900 milijardi dolara.

Taj prijedlog predsjednika Joea Bidena u subotu je prihvatio Zastupnički dom Kongresa, a vjeruje se da će ga uskoro podržati i Senat.

Zahvaljujući očekivanim poticajima, napretku u cijepljenju i dobrim makroekonomskim pokazateljima, ekonomisti Bank of America podignuli su procjenu rasta američkog gospodarstva u ovoj godini na 6,5 posto.

U fokusu ulagača jutros su i izvješća o kretanju PMI indeksa proizvodne aktivnosti. U Japanu su ti podaci porasli najviše u dvije godine, dok su u Kini bili slabiji nego što se očekivalo.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala, nakon prošlotjednog rasta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,78 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 90,84 boda.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 106,55 jena, kao i u petak.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2085 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,2075 dolara.

Cijene su nafte, pak, nastavile rasti, nakon što su u veljači skočile oko 20 posto.

Cijena barela na američkom tržištu ojačala je jutros 1,6 posto, na 62,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 1,7 posto, na 65,50 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE