GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli s najnižih razina u godinu dana

Azijska tržišta: Indeksi porasli s najnižih razina u godinu dana
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2021 / 07:46
Autor: SEEbiz / H
TOKIO – Na azijskim su burzama cijene dionica u utorak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ponešto popustila strahovanja u vezi omikron varijante koronavirusa, a ulagače su ohrabrile i nove gospodarske poticajne mjere u Kini.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,6 posto, nakon što je jučer skliznuo na najnižu razinu u godinu dana.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio više od 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 1,8 posto.

Azijske ulagače ohrabrile su nove poticajne mjere u kineskom gospodarstvu. Kineska središnja banka objavila je da će smanjiti iznos koji banke moraju držati kao obveznu rezervu, otprilike 188 milijardi dolara, kako bi se potaknulo kreditiranje, a time i rast gospodarstva.

To je već drugi takav potez ove godine jer se nakon snažnog lanjskog oporavka od koronakrize rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva usporava zbog usporavanja proizvodnog sektora, problema na nekretninskom tržištu i stalnog rizika od covida-19.

Pozitivno je na burze utjecao i jučerašnji skok burzovnih indeksa na Wall Streetu za više od 1 posto. Na najvećoj svjetskoj burzi vlada nestabilnost već desetak dana, od kada su zaredale vijesti o pojavi omikron varijante koronavirusa, koja bi mogla biti zaraznija od prethodnih i otporna na postojeća cjepiva.

Stoga se ulagači plaše ponovnog zatvaranja gospodarstava, što bi usporilo oporavak od koronakrize. No, ta su strahovanja jučer popustila, nakon što je dr. Anthony Fauci, savjetnik Bijele kuće za zdravstvenu krizu, kazao da se, unatoč brzom širenju, zasad čini da omikron ne predstavlja visok stupanj zabrinutosti.

„Ulagači su sada manje zabrinuti u vezi omikrona”, kaže King Lip, strateg u tvrtki Baker Avenue Asset Management.

Zahvaljujući tome, špekulacije o zaoštravanju monetarne politike američke središnje banke, koje su posljednjih dana držale ulagače na oprezu, jučer su bile u drugom planu.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,22 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,26 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 112,95 na 113,60 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar, pak, stagnira, pa se cijena eura kreće oko 1,1290 dolara, kao i jučer u ovo doba.

Istodobno, cijene nafte su dodatno porasle, nakon što su jučer skočile gotovo 5 posto. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 0,7 posto, na 73,65 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1 posto, na 70,20 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita nakon velike rasprodaje u utorak, a trgovci su pratili trgovinske podatke iz Japana i Singapura u srijedu.
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
NEW YORK - Indeks S&P 500 skliznuo je u utorak nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao da će kamatne stope možda morati ostati visoke.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE