GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli treći dan zaredom

Azijska tržišta: Indeksi porasli treći dan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2021 / 07:51
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica porasle i u srijedu, treći dan zaredom, jer vlasti širom svijeta najavljuju veću potrošnju kako bi podržale oporavak gospodarstava i jer se ubrzavaju procesi cijepljenja protiv koronavirusa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,55 posto, ojačavši treći dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 0,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji ojačale između 0,2 i 1,1 posto. U Hong Kongu su, pak, pale oko 0,4 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu, drugi dan zaredom, čime su nadoknađeni gotovo svi prošlotjedni gubici.

Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks skočili su jučer oko 1,5 posto, što se, među ostalim, zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima tehnoloških divova, kao što su Amazon.com i Alphabet.

I većina drugih kompanija ostvarila je bolje rezultate nego što se očekivalo. Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih više od 80 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju dobiti u četvrtom lanjskom tromjesečju.

Podršku tržištu pruža i nada da će američki Kongres uskoro prihvatiti novi paket fiskalnih poticaja gospodarstvu u borbi protiv koronakrize.

Ulagači su optimistični dok demokratski zastupnici u Kongresu pripremaju prve korake za brzo ozakonjenje prijedloga predsjednika Joea Bidena o poticajima vrijednima 1.900 milijardi dolara.

Nove poticaje razmatraju i vlasti mnogih drugih zemalja, a ulagače su ohrabrili i podaci koji pokazuju da se broj novozaraženih od covida-19 u SAD-u, kao i u mnogim drugim zemljama, postupno smanjuje.

Uz to, provedba cijepljenja protiv covida-19 dobiva na zamahu u mnogim zemljama svijeta, od Rusije i Indije do Meksika.

„Svi sastojci za snažan oporavak od pandemije u drugom tromjesečju polagano se peku, a kolač za zabavu povodom otvaranja gospodarstava uskoro će biti gotov”, kaže Stephen Innes, strateg u tvrtki AxiCorp Financial Services.

Rastu cijena dionica pridonijele su i naznake smirivanja situacije na Wall Streeta, nakon što je prošloga tjedna najveću svjetsku burzu uzdrmala borba između malih investitora okupljenih na društvenoj mreži Reddit, koji su podizali cijenu dionice GameStopa, i investicijskih hedge fondova, koji su igrali na pad cijene i izgubili milijarde dolara.

Cijena dionice GameStopa oštro je jučer pala drugi dan zaredom, a pala je i cijena srebra, koja je početkom tjedna rasla zahvaljujući kupnju tih malih ulagača, okupljenih na društvenim mrežama.

Dolar na najvišoj razini u dva mjeseca

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla drugi dan zaredom, primaknuvši se najvišoj razini u dva mjeseca.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 91,05 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,88 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 104,90 na 105,05 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,2035 dolara, blizu najniže razine u dva mjeseca, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2075 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle. Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 0,45 posto, na 55,02 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,5 posto, na 57,75 dolara.

To su najviše cijene nafte u gotovo godinu dana.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Apple, Shanghai Composite Index, Nikkei 225, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE