GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna

Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2021 / 07:33
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, no trguje se oprezno uoči važnih gospodarskih izvješća i sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0.5 posto, nakon što je jučer pao više od 1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0.1 i 0.9 posto. U Šangaju, pak, burzovni indeksi stagniraju.

Na azijskim se burzama trguje oprezno, kao i jučer na Wall Streetu, jer ulagači ne žele dodatno riskirati uoči objave izvješća o kretanju potrošačkih cijena u SAD-u u ožujku, koje će biti objavljeno u utorak.

Pokažu li ti podaci da inflacija jača, može se očekivati da će porasti prinosi na američke državne obveznice, što bi moglo pritisnuti tržište dionica.

U srijedu će, pak, nekoliko velikih kompanija i banaka, kao što su Goldman Sachs, Wells Fargo i JPMorgan, izvijestiti o poslovnim rezultatima u prvom tromjesečju, što bi moglo potaknuti ulagače na kupnju ili prodaju dionica.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 25 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

No, tako visoka očekivanja mogla bi, kažu analitičari, dovesti do razočaranja ulagača ako se ne ostvare.

"Ulagači će idućih tjedana pažljivo pratiti sezonu zarada jer se očekuju i procjene daljnjeg poslovanja kompanija. U fokusu će ponovno biti valuacije dionica. Na tržištu je prisutna nervoza jer će se vidjeti da ne možemo kupovati baš sve, kao što se to radilo posljednjih mjeseci", kaže Ed Moya, analitičar u tvrtki OANDA.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je u nedjelju da je američko gospodarstvo na prijelomnoj točki s očekivanjima da će se idućih mjeseci rast ubrzati, no upozorio je i da bi ishitreno ponovno otvaranje moglo dovesti do daljnjeg povećanja broja slučajeva koronavirusa.

A kinesko se gospodarstvo stabilno oporavlja od koronakrize, na što upućuju jutros objavljeni podaci o vanjskoj trgovini.

Izvoz Kine porastao je u ožujku 30.6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je manji rast nego što su analitičari očekivali. Uvoz je, pak, skočio više od očekivanja, za 38 posto.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta jutros blago pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92.17 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 92.27 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 109.55 na 109.50 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku pa je cijena eura dosegnula 1.1905 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.1895 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 0.45 posto, na 63.60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.50 posto, na 60.00 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Apple, Shanghai Composite Index, Nikkei 225, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE