GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna

Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2022 / 08:09
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak porasle, prateći jučerašnji skok Wall Streeta, no trguje se oprezno jer nema previše razloga za kupnju dionica.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 1,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 0,9 posto. U Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, oko 0,7 posto.

Pad kineskih tržišta uslijedio je nakon što je Peking demantirao špekulacije koje su se pojavile u petak da bi mogao popustiti strogu politiku nulte tolerancije covida-19.

Broj zaraženih virusom u Kini raste, što vodi prema dodatnim restriktivnim mjerama u pojedinim gradovima, a to će loše utjecati na ionako usporen rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Ostalim azijskim burzama podršku je, pak, pružio jučerašnji rast Wall Streeta drugi dan zaredom. Dow Jones ojačao je 1,31 posto, dok je S&P 500 porastao 0,96, a Nasdaq indeks 0,85 posto.

U fokusu ulagača su međuizbori za Kongres, a ankete pokazuju da bi republikanci mogli osvojiti većinu u Zastupničkom domu, ali i u Senatu.

Kontrola nad samo jednim domom Kongresa dala bi republikancima moć da zaustave zakonodavni program predsjednika Joe Bidena, što bi u nekim segmentima odgovaralo tržištu kapitala.

„Mogućnost da republikanci preuzmu jedan od domova prilično je visoka, pa bi došlo do zastoja u Kongresu idućih godina. Zbog toga vjerojatno ne bi došlo do povećanja poreza, kao ni do povećanja državne potrošnje, koja bi podržala inflaciju”, objašnjava Ross Mayfield, strateg u tvrtki Baird.

Rast tržišta drugi dan zaredom zahvaljuje se i nadi ulagača da će američka središnja banka usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Nakon što je prošloga tjedna Fed već četvrtu sjednicu zaredom povećao ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova, u raspon od 3,75 do 4 posto, ulagači se nadaju da će u prosincu kamate biti povećane za blažih 0,50 postotnih bodova.


Na tržištu novca sada se procjenjuje da bi ključne kamate iduće godine mogle dosegnuti 5 posto, dok se dosad očekivalo da će na vrhuncu ciklusa iznositi između 4,50 i 4,75 posto.

„Bez obzira hoće li se kamate zaustaviti na 4,5 ili 5 posto, monetarna politika imat će negativni utjecaj na gospodarstvo koje ulazi u 2023. godinu”, pišu stratezi tvrtke Glenmede u osvrtu na situaciju na tržištu.

Cijene nafte pale, tečaj eura iznad 1 dolara

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 110,45 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 111,09 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao s jučerašnjih 147,20 na 146,35 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0030 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 0,9930 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 0,40 posto, na 97,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,45 posto, na 91,40 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE