GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli, u fokusu dijalog Biden-Xi

Azijska tržišta: Indeksi porasli, u fokusu dijalog Biden-Xi
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2021 / 07:52
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak porasle, a dolar je dosegnuo nove najviše razine u 16 mjeseci, dok ulagači prate poruke s virtualnog sastanka američkog i kineskog predsjednika Joea Bidena i Xi Jinpinga.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu skočile više od 1 posto. U Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji pale su, pak, između 0,2 i 0,7 posto.

U fokusu ulagača je virtualni sastanak između Bidena i Xija, na kojemu je američki predsjednik istaknuo potrebu uvođenja 'zaštitnih ograda' radi sprječavanja sukoba dviju zemalja, dok se kineski predsjednik zauzeo za bolji dijalog.

Biden je u razgovoru, koji se događa dok se gomilaju sporovi između Washingtona i Pekinga zbog Tajvana, ali i trgovinske razmjene i ljudskih prava, istaknuo da se "natjecanje dviju zemalja ne smije pretvoriti u sukob, bio on planiran ili ne".

"Kina i Sjedinjene Države moraju poboljšati svoju komunikaciju i suradnju", istaknuo je, pak, Xi Jinping.

Ulagače su te poruke ohrabrile, s obzirom da se za predsjednika Donalda Trumpa neprestano vodio trgovinski rat, pri čemu su obje zemlje jedna drugoj nametale carine.

„Ovaj sastanak je važan jer mislim da pokazuje da se tenzije između dviju zemalja smanjuju i mislim da će to pozitivno utjecati na raspoloženje na tržištima”, kaže Dickie Wong, direktor u tvrtki Kingston Securities.

Ipak, ulagači su oprezni jer bi zbog povišene inflacije najveće središnje banke u svijetu uskoro mogle početi zaoštravati monetarnu politiku, što bi značilo da je razdoblje 'jeftinog novca' pri kraju.

A niske kamatne stope i tiskanje novca u posljednjih godinu i pol dana bili su glavni pokretači oporavka gospodarstava od koronakrize i rasta cijena dionica u svijetu.

Dolar na najvišim razinama u 16 mjeseci

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla na nove najviše razine u 16 mjeseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 95,42 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 95,02 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 113,85 na 114,15 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1380 dolara, najnižu razinu od srpnja prošle godine, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1455 dolara.

Euro je oslabio nakon što je jučer predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde kazala da bi zaoštravanje monetarne politike kako bi se suzbila inflacija moglo naštetiti oporavku gospodarstva eurozone.

Zbog toga su splasnule špekulacije na tržištima da bi ECB već iduće godine mogla povećati kamatne stope.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,74 posto, na 82,65 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,59 posto, na 81,35 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE