GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi prate rast Wall Streeta

Azijska tržišta: Indeksi prate rast Wall Streeta
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2022 / 07:55
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u srijedu porasle, ponajviše na kineskim tržištima, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta, dok je američki dolar znatno oslabio prema košarici valuta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,2 posto, pa se odmaknuo od najniže razine u dvije i pol godine.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,1 i 2,1 posto.

Najviše su jutros skočile cijene dionica na kineskim tržištima, što se ponajviše zahvaljuje korekciji nakon dva dana znatnog pada.

U Australiji, pak, burzovni indeks gotovo stagnira jer je ulagače zabrinuo podatak da je u trećem tromjesečju inflacija dosegnula više razine nego što se očekivalo, 7,3 posto na godišnjoj razini, što je najveći rast potrošačkih cijena još od 1990. godine.

Ostale burze prate jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu treći dan zaredom. Dow Jones ojačao je 1,07 posto, dok je S&P 500 porastao 1,63, a Nasdaq indeks 2,25 posto.

Jučer objavljeni podaci o usporavanju rasta cijena kuća i slabljenju povjerenja potrošača posljednji su u nizu podataka koji ukazuju na usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.


To inače nisu dobre vijesti za rizičnije investicije, no u kontekstu nastojanja američke središnje banke da suzbije inflaciju, to pozitivno utječe na tržište kapitala jer pokazuje da Fedovi napori daju rezultate.


A to znači da bi Fed uskoro mogao usporiti tempo povećanja kamata, a potom i okončati taj ciklus početkom iduće godine.

Doduše, i dalje se procjenjuje da će Fed na sjednici početkom studenoga ponovno, već četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

No, u prosincu bi povećanje moglo biti blaže.


„Započele su rasprave o svjetlu na kraju tunela po pitanju Fedova povećanja kamata. No, proći će još neko vrijeme dok ne bude poznato spušta li se inflacija s najviših razina u više desetljeća prema Fedovim ciljanim razinama”, kaže Bill Merz, direktor u tvrtki U.S. Bank Wealth Management.

Dodaje da slabljenje dolara i blago spuštanje prinosa na dugoročne obveznice omogućuje rast cijena dionica posljednjih dana.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta znatno pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 111,01 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 111,78 bodova.

Pritom je cijena eura porasla s jučerašnjih 0,9875 na 0,9955 dolara.

Ovoga će tjedna zasjedati čelnici Europske središnje banke, a analitičari očekuju da će ponovno povećati ključne kamate za 0,75 postotnih bodova jer se inflacija u eurozoni i dalje kreće na rekordnim razinama.

U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara kreće se oko 148 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 149 jena.

Jačanje jena posljednjih dana zahvaljuje se intervencijama japanske središnje banke u petak i ponedjeljak, čime je pokazala da neće tolerirati daljnje slabljenje jena.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon jučerašnjeg blagog rasta. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 0,62 posto, na 92,95 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,38 posto, na 85,00 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE