GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi rastu, dobri rezultati kompanija

Azijska tržišta: Indeksi rastu, dobri rezultati kompanija
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2021 / 07:24
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, pa tako prate jučerašnji uspon Wall Street, dok su cijene nafte pale treći dan zaredom.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto, nadoknadivši dio jučerašnjeg gubitka od 0,9 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio više od 1,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,6 posto. U Šangaju su, pak, blago pale.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu, nakon dva dana pada. To se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima američkih kompanija.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle oko 31 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su prije dva tjedna očekivali rast od oko 25 posto.

Čini se da su ulagači i dalje skloni rizičnijim investicijama, premda su prošloga tjedna burzovni indeksi dosegnuli rekordne razine, unatoč trećem valu širenja koronavirusa.

„Ulagači pokazuju sklonost rizičnijim investicijama. Mentalitet 'kupuj nakon pada cijena' čini se da se vratio na tržište dionica”, kaže Tapas Strickland, analitičar u National Australia Bank.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta jutros pala, nakon jučerašnjeg rasta, pa se ponovno kreće blizu najnižih razina u sedam tjedana.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 91,08 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 91,20 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 107,95 na 108,05 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2045 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2035 dolara.

Europska središnja banka održat će danas redovitu sjednicu, no ne očekuju se nikakve promjene u tekućoj poticajnoj monetarnoj politici.

Cijene su nafte, pak, pale treći dan zaredom jer se ulagači plaše usporavanja rasta potražnje zbog trećeg vala širenja koronavirusa u mnogim zemljama.

Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,35 posto, na 65,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,40 posto, na 61,10 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE