GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi se odmaknuli s najnižih razina u dvije godine

Azijska tržišta: Indeksi se odmaknuli s najnižih razina u dvije godine
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2022 / 07:31
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u četvrtak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, što se, među ostalim, zahvaljuje smanjenju troškova zaduživanja nakon poruke britanske središnje banke o intervencijama na tržištu obveznica.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu oko 1 posto, pa se odmaknuo od najniže razine od travnja 2020. godine.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,3 i 2 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji snažni skok cijena dionica na Wall Streetu. Dow Jones ojačao je 1,88 posto, dok je S&P 500 porastao 1,97, a Nasdaq indeks 2,05 posto.

Nakon što je u utorak zaronio na najnižu razinu u gotovo dvije godine, S&P 500 jučer je porastao prvi put u posljednjih sedam trgovinskih dana.

To se zahvaljuje korekciji cijena dionica, kao i padu prinosa na obveznice drugi dan zaredom.

„Prinosi na dvogodišnje državne obveznice neprestano su rasli proteklih tjedana, a sada su pali dva dana zaredom, što je tržištu dionica omogućilo predah”, kaže Art Hogan, strateg u tvrtki B. Riley Wealth.

Tako je jučer prekinut višednevni pad tržišta, koje je pod pritiskom strahovanja da će agresivno zaoštravanje monetarne politike američke središnje banke gurnuti gospodarstvo u recesiju.

Funta ponešto ojačala, dolar pao

Pozitivno je na tržišta utjecala i jučerašnja poruka britanske središnje banke (BoE) da će do sredine listopada otkupljivati državne dugove kako bi stabilizirala financijska tržišta i zaustavila pad funte, poljuljane najavom velikog zaduživanja države radi poticanja gospodarstva.

„Kada bi se poremećaji na tržištu nastavili ili čak pogoršali, to bi značilo veliki rizik za financijsku stabilnost Ujedinjenog Kraljevstva i dovelo bi do nepotrebnog pooštravanja uvjeta financiranja i smanjenja kreditnog toka realnom gospodarstvu”, priopćila je BoE.

Cij je otkupa obveznica normalizacija stanja na tržištu, poručili su. Prinosi na 30-godišnje britanske državne obveznice premašili su u srijedu ujutro pet posto po prvi puta od 2002., budući da su ulagači pokrenuli val prodaja nakon najave vlade o opsežnom zaduživanju. No, nakon najave središnje banke, prinosi su pali.

Ponešto se oporavila i britanska funta. Jutros se njezin tečaj kreće oko 1,0805 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,0635 dolara.

Dolar je oslabio i u odnosu na druge najvažnije svjetske valute, pa je njegova vrijednost skliznula s najviše razine u 20 godina.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 113,30 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 114,60 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 144,70 na 144,50 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 0,9685 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 0,9555 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon jučerašnjeg snažnog rasta. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 0,52 posto, na 88,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,45 posto, na 81,80 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE