GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi u blagom plusu nakon pet dana pada

Azijska tržišta: Indeksi u blagom plusu nakon pet dana pada
BLAGI RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.08.2021 / 08:07
Autor: SEEbiz / H
SINGAPUR - Nakon pet dana pada, azijske burze u srijedu su bile u zelenome, budući da je novozelandska središnja banka zbog ulaska zemlje u karantenu zasad odustala od podizanja kamatnih stopa, no cijene dionica i dalje su nadomak najniže razine od početka godine.

MSCI indeks azijskih burzi bez japanskih oko 6,30 sati bio je u plusu 0,09 posto, prekinuvši 5-dnevni negativni niz. Tokijski Nikkei ojačao je 0,77 posto, a i svi ostali regionalni indeksi bili su u zelenome.

Novozelandska središnja banka prema očekivanjima trebala je biti prva među središnjim bankama u skupini G10 koja bi podignula kamatne stope, odnosno počela zaoštravati monetarnu politiku. No, u srijedu je odustala od toga, nakon što je Novi Zeland zbog brzog širenja delta varijante koronavirusa ušao ponovno u karantenu.

Općenito, investitori pokušavaju pronaći pravu strategiju balansirajući između ponovnog otvaranja gospodarstava nakon cijepljenja stanovništva, no prate širenje delta varijante koronavirusa koje se odražava na makroekonomske pokazatelje, od kojih je većina neočekivano u zadnja dva tjedna oslabila.

Posljednji takav podatak bio je onaj o neočekivanom padu američke maloprodaje u srpnju za 1,1 posto na mjesečnoj razini, što je u utorak izazvalo pad cijena dionica na Wall Streetu s rekordnih razina.

"Na današnjem tržištu teško je pronaći dionicu koja je podcijenjena i čiju bismo kupnju mogli preporučiti investitorima", ističe Dave Sekera, strateg u Morningstar Research Services.

Investitori izbjegavaju rizične valute

Na deviznim tržištima dolar je dosegnuo najvišu razinu prema euru u zadnjih devet mjeseci, a nadomak je i rekordnih razina prema ostalim glavnim svjetskim valutama jer zabrinutosti oko novog vala pandemije investitore drže podalje od rizičnijih valuta.

Tečaj eura spustio se u odnosu na jučer za 0,5 posto prema dolaru, na 1,1702 dolara, najnižu razinu od studenoga 2020.

Istodobno, japanski jen oslabio je prema američkoj valuti za 0,06 posto, te se dolarom jutros trguje po 109,65 jena.

Dolarov indeks, pak, oslabio je 0,05 posto u odnosu na jučer, na 93.09 bodova.

Na naftnim tržištima cijene nafte su ponovno oslabile, peti dan uzastopno, zbog snažnijeg dolara i zabrinutosti da bi novi pandemijski val mogao usporiti globalni oporavak, a time i potražnju za energentima.

Na američkom tržištu barel nafte pojeftinio je 0,14 posto, na 66,5 dolara, a na londonskom za 0,1 posto, na 68,98 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE