GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Investitori oprezni, blagi pad indeksa

Azijska tržišta: Investitori oprezni, blagi pad indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2021 / 08:11
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno, pa je MSCI indeks skliznuo s rekordne razine jer je ulagače pokolebao oštar pad cijena dionica na Wall Streetu dan prije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,1 posto, nakon jučerašnjeg snažnog skoka na nove rekordne razine.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji oslabile oko 0,1 posto. Burzovni indeksi u Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji porasli su, pak, između 0,1 i 0,5 posto.


Nakon jučerašnjeg snažnog rasta azijskih tržišta, jutros su ulagači oprezni jer su na Wall Streetu cijene dionica u prvom danu trgovanja u novoj godini oštro pali.

Dow Jones skliznuo je 1,25 posto, dok je S&P 500 indeks potonuo gotovo 1,5 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak od kraja listopada.

Američki ulagači, naime, nisu voljni riskirati uoči važnih izbora za Senat u Georgiji, koji će imati presudan utjecaj na početak mandata izabranog demokratskog predsjednika Joe Bidena.

Georgia u zadnjih 20 godina nije birala demokrate u Senat, no ako sada ostvare dvostruku pobjedu, demokrati će zadobiti prevagu u gornjem domu.

A kako demokrati već drže većinu u Zastupničkom domu, to bi Bidenu olakšalo provođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su promjene poreznih zakona, nove poticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu.

Posljednjih mjeseci tržište je snažno raslo zahvaljujući nadi ulagača da će se uskoro, zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19, gospodarske aktivnosti normalizirati.

No, širenje koronavirusa u SAD-u ne popušta, pa je ukupan broj umrlih od covida-19 premašio 350.000.

I u nekim azijskim zemljama bilježi se rast broja zaraženih. Tako je jutros glasnogovornik japanske vlade kazao da će se do četvrtka donijeti odluka o mogućem izvanrednom stanju u Tokiju i okolnim gradovima zbog širenja koronavirusa.

Dolar blago ojačao

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 89,76 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 89,70 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 103,05 na 103,00 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla na 1,2265 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2255 dolara.

Cijena su nafte, pak, jutros stabilne nakon što su jučer pale. Na američkom je tržištu cijena barela gotovo nepromijenjena, na 47,60 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,1 posto, na 51,05 dolara.

U utorak će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri, na čelu s Rusijom, raspravljati o proizvodnim razinama u veljači jer jučer pregovori o tome nisu uspjeli.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE