GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Investitori oprezni, blagi rast indeksa

Azijska tržišta: Investitori oprezni, blagi rast indeksa
OPREZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2021 / 07:33
Autor: SEEbiz / H
TOKYO – Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno jer ulagače zabrinjava zaoštravanje regulacije u Kini u nizu sektora i usporavanje oporavka globalnog gospodarstva od koronakrize.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto, pa je ublažio gubitak u ovom tjednu na otprilike 2,5 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,4 posto. U Šangaju i Australiji pale su, pak, između 0,6 i 1 posto.

Burza u Hong Kongu pokušava se stabilizirati, nakon što je od početka tjedna tamošnji Hang Seng indeks potonuo oko 6 posto, što je posljedica pada cijena dionica u nekoliko sektora u kojima je Kina najavila oštriju regulaciju.

Na kineskim je tržištima u fokusu i dionica China Evergrande grupe, čija je cijena potonula daljnjih 5 posto, jer taj golemi igrač na tržištu nekretnina ima problema s likvidnošću zbog pada prodaje i golemih dugova.

Uz to, ulagači su i dalje pod dojmom nedavno objavljenih slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih podataka iz Kine, koji ukazuju na usporavanje oporavka drugog po veličini svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što je američki terminski S&P 500 indeks trenutno u minusu 0,6 posto, što najavljuje pad cijena dionica na Wall Streetu drugi dan zaredom.

„Tržište je nervozno, a čini se da prevladavaju 'medvjedi'. Ako tražite nešto što bi moglo pokrenuti rast cijena dionica, nažalost trenutno ne vidimo ništa jer zabrinutosti zbog usporavanja oporavka globalnog gospodarstva drže ulagače na oprezu”, kaže Kyle Rodda, analitičar u tvrtki IG markets.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se idućega tjedna održava sjednica čelnika američke središnje banke, pa je moguća najava smanjivanja iznosa za kupnju obveznica.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,88 bodova, blizu najviše razine u tri tjedna, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,46 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 109,35 na 109,80 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1775 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1810 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago pale. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 0,26 posto, na 75,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,20 posto, na 72,45 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE