GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Investitori oprezni, kineski podaci razočarali

Azijska tržišta: Investitori oprezni, kineski podaci razočarali
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2022 / 07:32
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer su splasnule špekulacije o ublažavanju restriktivnih mjera protiv covid-19 virusa u Kini i jer se rast drugog po veličini gospodarstva usporava.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks oslabio 0,6 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu pale između 0,4 i 1,6 posto. U Australiji i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,6 i 0,9 posto.

Kineske su burze pod pritiskom jer su splasnule nade u ublažavanje restriktivnih mjera protiv covid virusa, s obzirom da broja zaraženih raste.

„Unatoč svim pričama o popuštanju restriktivnih mjera, čini se da bi mogla uslijediti dodatna zatvaranja u pojedinim gradovima”, kaže Robert Carnell, analitičar u tvrtki ING.

Ulagače zabrinjava i daljnje usporavanje ionako usporenog rasta kineskog gospodarstva. Jutros je objavljeno da su proizvođačke cijene u listopadu pale po prvi put od kraja 2020. godine, za 1,3 posto na godišnjoj razini, što je ponajviše posljedica pada cijena željeza i čelika.

I dok je to dobra vijest po pitanju popuštanja inflacijskih pritisaka, nije dobra po pitanju gospodarskog rasta jer ukazuje na slabljenje potražnje.


Potrošačke su cijene, pak, u Kini u listopadu porasle 2,1 posto na godišnjoj razini, manje od očekivanja.


Ostale burze, pak, prate jučerašnji rast Wall Streeta treći dan zaredom. Dow Jones ojačao je 1,02 posto, dok je S&P 500 porastao 0,56, a Nasdaq indeks 0,49 posto.

U fokusu ulagača su međuizbori za Kongres, no konačni rezultati mogli bi biti poznati tek za nekoliko dana.

Ankete pokazuju da bi republikanci mogli osvojiti većinu u Zastupničkom domu, ali i u Senatu.


Kontrola nad samo jednim domom Kongresa dala bi republikancima moć da zaustave zakonodavni program predsjednika Joe Bidena, što bi u nekim segmentima odgovaralo tržištu kapitala.

„Općenito, financijska tržišta vole podijeljenu administraciju jer bi promjene bile vrlo spore”, kaže Terry Sandven, strateg u tvrtki U.S. Bank Wealth Management.

Pobjeda demokrata izazvala bi bojazni o dodatnoj regulaciji tehnološkog sektora, povećanju poreza i povećanoj proračunskoj potrošnji, što bi moglo dodatno ojačati inflacijske pritiske, kažu neki analitičari.


Rast tržišta treći dan zaredom zahvaljuje se i nadi ulagača da će američka središnja banka usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Nakon što je prošloga tjedna Fed već četvrtu sjednicu zaredom povećao ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova, analitičari su podijeljeni oko toga hoće li Fed u prosincu kamate ponovno povećati za 0,75 ili blažih 0,50 postotnih bodova.

Zbog toga se nestrpljivo očekuje izvješće o inflaciji u SAD-u u listopadu, koje će biti objavljeno u četvrtak i koje bi moglo pokazati ima li prostora za usporavanje tempa povećanja kamata.

Analitičari u anketi Reutersa očekuju blago popuštanje inflacijskih pritisaka.

Dolar dodatno oslabio, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno pala, treći dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 109,75 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 110,45 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao s jučerašnjih 146,35 na 145,20 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0075 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0030 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale drugi dan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 0,41 posto, na 94,95 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,53 posto, na 88,45 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE