GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Investitori oprezni na početku tjedna

Azijska tržišta: Investitori oprezni na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2020 / 07:48
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom u SAD-u i nekim drugim zemljama i jer su splasnule nade ulagača u brzi oporavak gospodarstava.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,15 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, a za toliko su porasle i cijene dionica u Šangaju i Australiji. U Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu pale su, pak, između 0,1 i 0,3 posto.

Suzdržanost ulagača posljedica je zabrinutosti zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom u SAD-u, gdje je u petak i subotu zabilježeno više od 30.000 novih infekcija, što je njihov najveći dnevni rast od početka svibnja.

Unatoč rastu broja oboljelih u nekim saveznim državama, predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je prošloga tjedna da SAD neće uvesti novi krug restriktivnih mjera.

„Drugi val koronavirusa postaje tema na tržištima. Rast broja novozaraženih u saveznim državama, kao što su Florida i Južna Karolina, postaje dovoljno velik da bi se moglo govoriti o drugom valu”, kaže Yoshinori Shigemi, strateg u tvrtki JPMorgan Asset Management.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do polovice lipnja nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

„Tržište je iznenađujuće otporno. Ulagači vjerojatno smatraju da je uzlazni trend i dalje na snazi. No, treba držati na oku podatke o rastu broja novozaraženih u nekim zemljama. Hoće li ponovno biti blokade gospodarskih aktivnosti, ovisit će o regijama. To je teška odluka za političare. No, vjerojatno neće imati drugog izbora, ako neće biti dovoljno bolničkih kreveta”, kaže Hirokazu Kabeya, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

Ulagači su oprezni i zbog toga što niz posljednjih podataka pokazuje da se najveća svjetska gospodarstva, doduše, oporavljaju od koronakrize, ali ne toliko brzo, koliko su se nadali.

S druge strane, podršku tržištima pruža nada ulagača da će vlasti uvesti dodatne poticajne mjere.

„Tržište je u cijene uračunalo snažan oporavak, pa sumnjam da još ima puno prostora za rast cijena. Trebamo vidjeti hoće li procjene zarada kompanija biti u skladu s očekivanjima”, kaže Takuya Hozumi, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Dodaje i to da su, nakon snažnog rasta u posljednja tri mjeseca, cijene dionica na svjetskim burzama sada na najskupljim razinama od 2002. godine, u usporedbi s očekivanim zaradama u idućih 12 mjeseci.

Dolar blago oslabio

A nakon što je prošloga tjedna ojačao, na valutnim je tržištima dolar jutros oslabio prema košarici valuta. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 97,53 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 97,61 bod.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu ostao gotovo nepromijenjen, na 106,90 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1202 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1175 dolara.

Cijene su nafte, pak, stabilne, nakon što su prošloga tjedna porasle više od 9 posto. Na američkom je tržištu cijena barela jutros oslabila 0,1 posto, na 39,70 dolara, dok se na londonskom tržištu cijena barela kreće na razinama od petka, oko 42,15 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE