GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Investitori oprezni na početku tjedna

Azijska tržišta: Investitori oprezni na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2021 / 07:47
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno jer makroekonomski pokazatelji iz najvećih gospodarstava u regiji ukazuju na nastavak oporavka od koronakrize, ali sporiji nego što se očekivalo.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na petak, nakon što je prošloga tjedna skočio 2,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,1 i 0,5 posto. U Južnoj Koreji su, pak, blago porasle.

Na azijskim burzama vlada oprez, nakon dva tjedna rasta cijena dionica, jer gospodarski pokazatelji ukazuju na daljnji oporavak od koronakrize, ali slabiji nego što se očekivalo.

Tako je, primjerice, u Japanu promet u trgovini na malo u travnju skočio 12 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok su analitičari u anketi Reutersa u prosjeku očekivali rast od 15 posto.

Jutros je objavljeno i da je kineski PMI indeks proizvodne aktivnosti u aktivnosti skliznuo s 51,1 na 51 bod, što je slabiji podatak nego što se očekivalo.

„Čini se da tržište traži smjernice u okruženju nesigurnosti u vezi odnosa između inflacije, koje se svi plaše, i ubrzanog oporavka gospodarstava, kojemu se svi nadaju. U takvom okruženju malo smo smanjili izloženost riziku, ali ne previše jer će se oporavak gospodarstava, kao i zarada kompanija nastaviti”, kaže Patrik Schowitz, strateg u tvrtki J.P. Morgan Asset Management.

Riječju, svi se nadaju brzom oporavku gospodarstava, ali i plaše da bi to moglo izazvati jačanje inflacijskih pritisaka, a time i reakciju središnjih banaka, koje bi mogle zaoštriti monetarnu politiku.

Ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u svibnju broj zaposlenih porastao za 650.000, znatno više u odnosu na 266.000 mjesec dana prije.

„Čak i kada bi broj zaposlenih porastao za 550.000, i dalje bi u SAD-u bilo oko 7,7 milijuna manje zaposlenih nego u veljači prošle godine. To znači da tržištu rada predstoji duže razdoblje oporavka, pa vjerujemo da će čelnici Fed ocijeniti da napredak još uvijek nije dovoljan da bi se počela zaoštravati monetarna politika”, kaže Kevin Cummins, ekonomist u tvrtki NatWest Market.

Na burzama u SAD-u i Britaniji danas se zbog praznika ne radi, pa se očekuje oprezno trgovanje na ostalim najvećim svjetskim tržištima.

Dolar stagnira, cijene nafte porasle

A na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stagnira.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 89,98 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 89,99 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao sa 109,80 na 109,85 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2199 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,2192 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle uoči sastanka OPEC-a i njegovih saveznika na kojemu će se raspravljati o proizvodnji u idućem razdoblju.

Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,30 posto, na 68,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,45 posto, na 66,60 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Apple, Shanghai Composite Index, Nikkei 225, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE