GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Investitori oprezni na početku tjedna

Azijska tržišta: Investitori oprezni na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2021 / 07:28
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago pale jer ulagači ne žele riskirati uoči objave nekoliko važnih pokazatelja iz najvećih svjetskih gospodarstava, dok vrijednost dolara stagnira.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,00 sati u minusu 0,2 posto, pa je na putu gubitka četvrti dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, a blago je porastao i južnokorejski Kospi indeks. No, cijene dionica u Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale su između 0,1 i 0,7 posto.

Na samom početku današnjeg trgovanja većina burzovnih indeksa bila je u plusu jer je ulagače ohrabrio rast cijena dionica na Wall Streetu u petak, nakon izvješća o zapošljavanju u SAD-u.

To je izvješće pokazalo da je u svibnju ukupno zaposleno 559.000 ljudi, nešto manje od očekivanih 650.000, pa su popustila strahovanja od pretjeranog jačanja potrošnje i inflacije.

No, ubrzo su azijski burzovni indeksi izgubili početne dobitke jer ulagači ne žele riskirati uoči objave nekoliko važnih gospodarskih izvješća ovoga tjedna, među ostalim, o potrošačkim cijenama u SAD-u.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna i daljnji pregovori između Bijele kuće i republikanskih zastupnika u američkom Kongresu o paketu infrastrukturnih ulaganja vrijednom 1.700 milijardi dolara, koji je predložio predsjednik Joe Biden.

Tržište bi moglo reagirati i na vijest da je Skupina sedam G7 najbogatijih zemalja svijeta postigla dogovor o minimalnoj poreznoj stopi od najmanje 15 posto, premda će biti teško postići taj dogovor među zemljama G20.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna i sjednica čelnika Europske središnje banke (ECB), a vjeruje se da će zadržati dosadašnju poticajnu monetarnu politiku.

Dolar stagnira, cijene nafte pale

A na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stagnira.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,17 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 90,13 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 109,50 jena, kao i u petak.

Američka valuta stagnira i u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće na razinama od petka, oko 1,2165 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros pale, nakon što su u petak dosegnule najviše razine u više od dvije godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,30 posto, na 71,65 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,25 posto, 69,45 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE