GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Investitori oprezni na početku tjedna

Azijska tržišta: Investitori oprezni na početku tjedna
OPREZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2021 / 07:53
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno, a obujam trgovanja je mršav jer se u Kini, Hong Kongu i Australiji zbog praznika ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u minusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji blago pale.

Trgovanje je jutros mirno jer se u mnogim zemljama zbog praznika ne radi, pa nema vijesti koje bi mogle potaknuti življe trgovanje.

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti redovna dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, koja počinje u utorak.

Ulagači vjeruju da će Fed zadržati poticajnu monetarnu politiku jer bi rast inflacije, premda snažan, mogao biti privremen.

Naime, prošloga je tjedna objavljeno da su potrošačke cijene u SAD-u u svibnju porasle za 5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njihov najveći rast od 2008. godine i veći nego što se očekivalo.

No, to je ponajviše posljedica rasta cijena zrakoplovnih karata, rabljenih kamiona i nekih drugih proizvoda kojima cijene rastu zbog otvaranja gospodarstva, pa bi, kažu analitičari, rast inflacije doista mogao biti privremen, kao što to procjenjuje Fed.

„Podršku tržištima pružaju poruke Feda da će inflacija biti privremena i da će zadržati labavu monetarnu politiku. No, treba razmotriti i činjenicu da su tržišta jednostavno preplavljena novcem”, kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Dolar blago oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala, nakon što je prošloga tjedna porasla 0,5 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,50 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 90,58 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao sa 109,65 na 109,70 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2110 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,2105 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago porasle i dosegnule nove najviše razine u više od dvije godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,20 posto, na 72,85 dolara, najvišu razinu od svibnja 2019.

Na američkom je tržištu, pak, cijena barela porasla 0,25 posto, na 71,05 dolara, blizu najviše razine od listopada 2018.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai composite Index, Nikkei 225
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
NEW YORK - Indeks S&P 500 skliznuo je u utorak nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao da će kamatne stope možda morati ostati visoke.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE