GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Kineski problemi spustili indekse

Azijska tržišta: Kineski problemi spustili indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2021 / 07:21
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak pale jer i dalje vlada neizvjesnosti oko kineske nekretninske kompanije Evergrande i jer su analitičari smanjili procjene rasta kineskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 posto, nakon što jučer za otprilike toliko ojačao.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,4 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji skliznule između 0,9 i 1,2 posto U Šangaju i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,6 i 1,7 posto.

Na azijskim burzama i dalje vlada oprez zbog neizvjesne sudbine kineske nekretninske kompanije Evergrande.

Problemi Evergrandea, izazvani padom prodaje i golemim dugovima, danima pritišću kineska tržišta jer bi mogli negativno utjecati na cijeli nekretninski sektor.

Ta kompanija ima 30 dana za isplatu dospjelih kamata na obveznice ili će u stečaj. Kineske tržišne vlasti istražuju financijski odjel Evergrandea.

Podršku tržištima pružaju, pak, kineske monetarne vlasti koje su ubrizgale svjež novac na financijska tržišta kako bi poboljšale likvidnost.

„Ulagači pokušavaju dokučiti koliki je utjecaj Evergrandeovih problema i koliko bi se kriza mogla proširiti. Pratimo reakciju politike i vidimo da bi vlasti mogle podržati kupce kuća, što smo očekivali”, kaže Tai Hui, strateg u tvrtki JPMorgan Asset Management.

Osim toga, ulagače sve više zabrinjava utjecaj manjka struje u pojedinim dijelovima Kine, što bi moglo narušiti proizvodnju u tvornicama i oporavak gospodarstva.

Neki analitičari već su smanjili procjene rasta kineskog gospodarstva u ovoj godini.

Tako su analitičari Goldman Sachsa smanjili procjenu rasta BDP-a s 8,2 na 7,8 posto, a stratezi Nomure s 8,2 na 7,7 posto.

Dolar ojačao, cijene nafte blago pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,49 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,25 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 110,65 na 111,10 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1695 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1720 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago pale nakon jučerašnjeg rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,1 posto, na 79,45 dolara, a blago je pala i cijena na američkom tržištu, na 75,45 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Evergrande, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE