GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najjači od odžujka 2018.

Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najjači od odžujka 2018.
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2020 / 07:38
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica dosegnule najviše razine u 29 mjeseci, a dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se nastavku oporavka kineskog gospodarstva i nadi ulagača u nove poticajne mjere u najvećim svjetskim gospodarstvima.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto, dosegnuvši najvišu razinu od ožujka 2018. godine.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,8 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,1 i 1,3 posto. U Južnoj Koreji su, pak, pale oko 0,4 posto.

Najviše su jutros porasle cijene dionica u Japanu, nakon što su u petak oštro pale zbog neočekivane ostavke premijera Shinza Abea.

Ulagači se nadaju da će novi premijer nastaviti voditi poticajnu gospodarsku politiku, poput Abea, a pozitivno je na tržište utjecala i vijest da je Berkshire Hathaway, kompanija poznatog ulagača Warrena Buffetta, kupila više od 5 posto udjela u svakoj od pet vodećih japanskih trgovačkih kompanija.

Kineske burze potaknuo je, pak, podatak da je indeks proizvodne aktivnosti u srpnju iznosio 51 bod, dok je u uslužnom sektoru indeks skočio na 55,2 boda, što ukazuje na daljnji oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Uz to, ulagače je krajem prošloga tjedna ohrabrila američka središnja banka koja je signalizirala da bi ubuduće mogla voditi još fleksibilniju monetarnu politiku i ostaviti kamate niskima još dulje vrijeme, s obzirom da je najavila fleksibilniji pristup prema inflaciji.

Također, ulagači se nadaju da će Bijela kuća i Kongres pronaći zajednički jezik po pitanju daljnjih fiskalnih poticaja američkom gospodarstvu.

Novi poticaji očekuju se i u francuskom te njemačkom, kao i drugim najvećim svjetskim gospodarstvima kako bi se ubrzao njihov oporavak od koronakrize.

Premda su gospodarstva još uvijek daleko od predpandemijskih razina, burzovni indeksi u svijetu nadoknadili su sve gubitke od izbijanja koronakrize, što se zahvaljuje dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama vlasti u svijetu.

Ipak, ostaju dvojbe je li takav snažan rast cijena dionica opravdan, s obzirom da je većina gospodarstava u recesiji i da oporavak, po svemu sudeći, neće biti tako brz kao što su se ulagači nadali.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago skliznula. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,30 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 92,40 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 105,35 na 105,55 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je stabilan, pa se cijena eura kreće na razinama od petka, oko 1,1905 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 26 centi, na 46,07 dolara, dok je na američkom tržištu porasla 13 centi, na 43,10 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Berkshire Hathaway, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita nakon velike rasprodaje u utorak, a trgovci su pratili trgovinske podatke iz Japana i Singapura u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE