GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najjači u tri mjeseca

Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najjači u tri mjeseca
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2020 / 07:30
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica znatno porasle, dosegnuvši najviše razine u tri mjeseca, jer su popustile napetosti između SAD-a i Kine i jer su novi podaci pokazali da se kinesko gospodarstvo oporavlja od koronakrize.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 2,1 posto i dosegnuo najvišu razinu od početka ožujka.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,7 i 3,2 posto.

Rast indeksa zahvaljuje se popuštanju napetosti između SAD-a i Kine jer Washington nije na poteze Pekinga prema učvršćivanju kontrole nad Hong Kongom reagirao tako oštro kako su se ulagači plašili.

Nakon što je kineski parlament prošloga četvrtka usvojio zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, američki su dužnosnici prvo vrlo oštro kritizirali Kinu.

Tako je državni tajnik Mike Pompeo poručio da je "ta katastrofalna odluka Kine samo posljednja na dugom popisu poteza koji temeljno potkopavaju autonomiju i slobode Hong Konga".

No, poruke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u petak nisu bile tako oštre.

SAD će početi postupak ukidanja trgovinskih izuzeća koja je uživao Hong Kong, kazao je Trump i dodao da Hong Kong nije dovoljno autonoman da bi mogao opravdati poseban status koji se daje tom teritoriju otkako je vraćen Kini.

To je umirilo tržišta jer su se ulagači plašili da bi Bijela kuća mogla uvesti različite sankcije protiv Kine.

Pozitivno su na tržišta utjecali i podaci da se kinesko gospodarstvo u svibnju nastavilo oporavljati od koronakrize.

Tvornička aktivnost blago je porasla, unatoč potisnutom izvozu, a u uslužnom i građevinskom sektoru aktivnosti dobivaju na zamahu, pokazalo je službeno izvješće kineskih vlasti.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima dolar oslabio. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros 0,2 posto, na 98,02 boda.

Pritom se tečaj američke u odnosu na japansku valutu stabilno kreće oko 107,70 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1130 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1100 dolara.

Cijene su nafte, pak, stabilne, nakon što su prošloga tjedna zabilježile peti tjedni rast.

Na američkom se tržištu cijena barela kreće na razinama od petka, oko 35,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 7 centi, na 37,77 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
POTEZI
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
RIJAD - Upravitelj imovine BlackRock pokrenut će investicijsku platformu u Rijadu uz pomoć osnovnog ulaganja od 5 milijardi dolara iz Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije, državnog fonda kraljevstva.
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
POTONUĆE
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu oštro pao na svoju najnižu razinu u više od dva mjeseca usred šireg raspoloženja na tržištima za smanjenje rizika, dok su ulagači pazili na nadolazeću odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJSE
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi promet je znatno porastao, a sve su dionice u prvom kvartalu poskupjele. Prosječni rast iznosio je 17%, što domaće tržište stavlja na prvo mjesto u regiji. Dionice NLB-a i dalje se izdvajaju po rastu - +29% u prva tri mjeseca!
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE