GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najjači u tri mjeseca

Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najjači u tri mjeseca
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2020 / 07:50
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica dosegnule najviše razine u tri mjeseca, jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama i brzom oporavka svjetskog gospodarstva od koronakrize, no trguje se opreznije nego prethodnih dana.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto i dosegnuo novu najvišu razinu od 9. ožujka.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,15 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Singapuru porasle između 0,1 i 1,7 posto. U Hong Kongu i Šangaju skliznule su, pak, 0,2 posto.

Rast većine tržišta zahvaljuje se nadi ulagača u dodatne poticajne mjere i brzi oporavak svjetskog gospodarstva od recesije.

Jutros je australski premijer najavio već četvrti paket poticajnih mjera jer je gospodarstvo na rubu recesije, po prvi put nakon gotovo 30 godina, a najnoviji podaci pokazali su da je u travnju promet u trgovini na malo potonuo rekordnih 17 posto.

U fokusu ulagača danas će biti i sjednica čelnika Europske središnje banke (ECB), a očekuje se da bi mogli povećati program za kupnju obveznica kako bi se dodatno poboljšala likvidnost na financijskim tržištima i potaknuo oporavak gospodarstva.

Sada taj program iznosi 750 milijardi eura, a očekuje se povećanje za 500 milijardi.

Podršku tržištima pruža i jučerašnji snažan rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon manje loših gospodarskih pokazatelja.

Jučer je agencija za zapošljavanje izvijestila da je u svibnju u privatnom sektoru SAD-a bez posla ostalo 2,7 milijuna ljudi, manje od očekivanja analitičara i znatno manje nego u travnju, kada je ugašeno rekordnih 19,5 milijuna radnih mjesta.

Širu sliku ekonomskih šteta koje je pademija koronavirusa nanijela najvećem svjetskom gospodarstvu pokazat će u petak izvješće o zaposlenosti.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u svibnju ukinuto 8 milijuna radnih mjesta, a da je stopa nezaposlenosti skočila sa 14,7 na rekordnih 19,7 posto.

Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima u svijetu, MSCI indeks svih svjetskih dionica porastao je oko 36 posto od 23. ožujka, kada je pao na najnižu razinu u više godina, pa je sada od početka godine u minusu samo oko 8 posto.

„Povećanje likvidnosti od strane središnjih banaka i očekivanja da će biti još poticaja podržavaju svjetska tržišta dionica“, pišu analitičari ANZ Researcha u osvrtu na situaciju na tržštima.

Dolar stagnira

A na valutnim tržištima vrijednost dolara stagnira, nakon što je danima klizila.

Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,45 bodova, kao i jučer u ovo doba.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 108,40 na 108,95 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla 1,1215 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1185 dolara.

A cijene su nafte jutros pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 1,85 posto, na 36,60 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1,2 posto, na 39,30 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta rasprodana su dok svijet čeka odgovor Izraela na zračni napad Irana tijekom vikenda. Većina velikih tržišta u Aziji izgubila je oko 2%.
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
NEW YORK - Američki indeksi pali su na početku novog tjedna jer su rastući prinosi i zabrinutost zbog sukoba na Bliskom istoku zasjenili snažne podatke Goldman Sachsa o zaradi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE