GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta na novom rekordu

Azijska tržišta na novom rekordu
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2020 / 07:42
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica dosegnule nove rekordne razine jer su ulagače ohrabrile vijesti o još jednom cjepivu protiv koronavirusa, kao i rekordni dosezi burzovnih indeksa na Wall Streetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto i dosegnuo novu najvišu razinu od 1987. godine, kada je uveden.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji, Južnoj Koreji i Singapuru porasle između 0,1 i 0,9 posto. U Šangaju su, pak, pale 0,2 posto.


Azijske ulagače potaknuli su jučerašnji rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu, nakon što američka biotehnološka kompanija Moderna objavila da se njezino cjepivo protiv covida-19 pokazalo učinkovitim kod 94,5 posto osoba cijepljenih u kliničkim ispitivanjima.

To je djelotvornije od 90-postotne učinkovitosti cjepiva o kojemu su prošloga tjedna izvijestili Pfizer i BioNTech.

Moderna planira podnijeti zahtjev za odobrenjem cjepiva na tržištu SAD-a u idućim tjednima, pa bi SAD, nakon provjere regulatornih tijela i potvrde sigurnosti, uskoro mogao imati dva odobrena cjepiva i 60 milijuna doza za žurnu distribuciju već u prosincu.


Osim na Wall Streetu, ta je vijest jučer potaknula cijene dionica i na europskim burzama, pa je MSCI indeks svih svjetskih burzi dosegnuo rekordne razine.

Na burzama su najviše porasle cijene cikličkih i dionica manjih kompanija jer bi se te kompanije mogle brzo oporaviti ako se situacija normalizira, a gospodarstva otvore prije nego što se očekivalo.

„To je nastavak trenda rotacije od prošloga tjedna kada su se, nakon objave Pfizera o cjepivu, ulagači usmjerili prema cikličkim sektorima, kao što su energetski i financijski, jer se očekuje oporavak potražnje i putovanja”, kaže Thomas Hayes, direktor u tvrtki Great Hill Capital.

Snažno su porasle i cijene dionica kompanija povezanih s turizmom, koje su mjesecima bile pod pritiskom zbog restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje širenja koronavirusa.

Zahvaljujući još jednom cjepivu, vijesti o rekordnom broju novozaraženih koronavirusom u mnogim europskim zemljama, kao i u 40 saveznih država SAD-a, što je mnoge od njih navelo da dodatno postrože restriktivne mjere, ostale su u drugom planu.

„Ulagači gledaju u 2021. godinu, iza pandemije, a ne na sadašnju izazovnu situaciju sa širenjem virusa u Europi i SAD-u”, kaže Tai Hui, strateg u tvrtki J.P. Morgan Asset Management.

Dolar oslabio drugi dan zaredom

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 92,50 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,56 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 104,50 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1855 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1845 dolara.

Cijene su nafte, pak, nastavile rasti, nakon što su jučer skočile oko 3 posto zahvaljujući vijesti o novom cjepivu.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros ojačala daljnjih 0,8 posto, na 44,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,65 posto, na 41,60 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE