GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Nastavljen pad indeksa

Azijska tržišta: Nastavljen pad indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2020 / 07:58
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Na mnogim azijskim burzama u ponedjeljak se zbog praznika ne radi, a na onima koje su otvorene cijene su dionica pale, kao i cijene nafte, jer se ulagači plaše gospodarskih posljedica zbog širenja koronavirusa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo oko 2 posto, a pod pritiskom su i druge azijske burze. U Kini, Australiji, Južnoj Koreji i Singapuru danas se, pak, zbog kineske Nove godine ne radi.

Američki terminski S&P 500 indeks također je u minusu, oko 0,9 posto, što je posljedica širenja koronavirusa, bolesti nalik upali pluća, od koje je dosad u Kini umrlo 80 ljudi, dok ih je više od 2.750 zaraženo u svijetu, ponajviše u Kini.

Virus je prvi put otkriven u gradu Wuhanu u središtu zemlje krajem prošle godine, a od tada se proširio na više kineskih gradova, uključujući Peking i Šangaj, a sve je više slučajeva i izvan Kine - u SAD-u, Tajlandu, Južnoj Koreji, Japanu, Tajvanu, Francuskoj, Kanadi...

Ulagači se plaše negativnih posljedica po gospodarstvo Kine, s obzirom da je počela kineska Nova godina kada milijuni ljudi obično putuju.

No, ovoga puta vlasti niza kineskih gradova otkazale su proslavu Nove godine i druge masovne događaje, a mjere provedene u Kini obuhvaćaju i karantenu nad Wuhanom i još nekoliko velikih gradova u regiji kako bi se suzbilo širenje virusa.

Očekuje se pad potrošnje u Kini, pad prihoda u turističkom sektoru, kao i u zrakoplovnom.

"Sve što vidimo su vijesti o koronavirusu, što navodi investitore na povlačenje s tržišta", kaže Takeo Kamai, direktor u tvrtki CLSA.

Japanski jen ojačao

A na valutnim je tržištima dolar ojačao prema košarici valuta. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,86 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 97,70 bodova.

Pritom je dolar stabilan u odnosu na europsku valutu, pa se cijena eura kreće na razinama od petka, oko 1,1030 dolara.

No, dolar je oslabio u odnosu na japansku valutu, koja se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, pa je tečaj dolara skliznuo 0,5 posto, na 108,75 jena.

Pod pritiskom su i cijene nafte. Ulagači se plaše da bi potražnja u svijetu za gorivom mogla oslabiti jer se očekuje da će širenje koronavirusa pogoditi zrakoplovne kompanije.

Nakon što je prošloga tjedna potonula više od 7 posto, jutros je cijena barela na američkom tržištu pala daljnjih 3 posto, na 52,15 dolara, najnižu razinu u tri i pol mjeseca.

Na londonskom je tržištu, pak, barel jutros pojeftinio 2,15 posto, na 59,40 dolara, nakon što mu je prošloga tjedna cijena skliznula više od 6 posto.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Kospi
PROČITAJ I OVO
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita nakon velike rasprodaje u utorak, a trgovci su pratili trgovinske podatke iz Japana i Singapura u srijedu.
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
NEW YORK - Indeks S&P 500 skliznuo je u utorak nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao da će kamatne stope možda morati ostati visoke.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE