GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Neizvjesnosti iz SAD-a spustile indekse

Azijska tržišta: Neizvjesnosti iz SAD-a spustile indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2020 / 07:43
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, zbog neizvjesnosti u vezi pregovora o novim gospodarskim poticajima u SAD-u, ali i zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,6 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji, Singapuru, Šangaju i Južnoj Koreji pale između 0,2 i 1,2 posto.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji umjereni, ali ipak pad cijena dionica na Wall Streetu.

U fokusu ulagača i dalje su pregovori između Bijele kuće i Kongresa o novim mjerama za pomoć gospodarstvu u borbi protiv koronakrize.

Najvažnija su pitanja kolika će biti vrijednost poticaja i hoće li se dogovor postići prije predsjedničkih izbora početkom studenoga.

Ministar financija Stvene Mnuchin i Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, poručili su jučer da je dogovor moguć, unatoč protivljenju republikanaca u Senatu, i da se pregovori nastavljaju u četvrtak.

Iz Bijele kuće je, pak, poručeno da i dalje postoje razlike u stajalištima između vlade i demokrata iz Zastupničkog doma, a predsjednik Donald Trump optužio je demokrate da ne žele postići kompromis.

„Smatramo da će dogovor ostati nedostižan, s obzirom na razlike u iznosima poticaja koji se predlažu. Bijela kuća predlaže 1.880 milijardi dolara poticaja, ili 9 posto BDP-a, a demokrati 2.200 milijardi, ili više od 10 posto BDP-a”, kaže Anthony Chan, strateg u banci Union Bancaire Privee (UBP).

Ulagači su na oprezu i zbog skorašnjih predsjedničkih izbora, na kojima bi mogao pobijediti demokratski kandidat Joe Biden, ali i zbog daljnjeg brzog širenja koronavirusa u Europi, zbog čega mnoge zemlje ponovno uvode restriktivne mjere, što bi moglo usporiti oporavak gospodarstava.

Širenje koronavirusa nastavlja se i u mnogim državama SAD-a. Gotovo dvije trećine saveznih država je u opasnoj zoni, što se tiče širenja virusa, a u šest je zabilježen rekordni dnevni broj umrlih od virusa.

Ulagače je razočarala i procjena Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će gospodarstva u azijsko-pacifičkoj regiji u ovoj godini u prosjeku pasti za 2,2 posto, što nije zabilježeno nikada prije. Još nedavno MMF je očekivao pad u toj regiji za 1,6 posto.

MMF je poručio i da će oporavak biti spor i razlikovat će se od zemlje do zemlje, pri čemu će najviše biti pogođene zemlje koje više ovise o turizmu.

Dolar oslabio treći dan zaredom

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala treći dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 92,78 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,92 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 105,30 na 104,70 jena.

No, američka je valuta blago ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1840 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1845 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale drugi dan zaredom jer su podaci o rastu zaliha benzina u SAD-u, objavljeni jučer, izazvali strahovanja od slabljenja potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 0,5 posto, na 41,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,6 posto, na 39,80 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE