GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Nema sklonosti riziku, indeksi pali

Azijska tržišta: Nema sklonosti riziku, indeksi pali
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2022 / 07:33
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, s obzirom da se rast gospodarstava usporava, a da središnje banke podižu kamatne stope.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u minusu oko 1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 1,1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu skliznule između 0,1 i 1,6 posto.

Azijske ulagače razočarao je jučerašnji pad Wall Streeta, gdje je Dow Jones oslabio 0,55 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,41, a Nasdaq indeks 0,74 posto.

Prvog dana trgovanja u novom tjednu, nakon praznika u ponedjeljak, na najvećoj svjetskoj burzi vladala je nesigurnost, a u fokusu ulagača bili su novi gospodarski pokazatelji.

Prema njima, aktivnost u uslužnom sektoru u SAD-u ojačala je i u kolovozu, drugi mjesec zaredom, zahvaljujući snažnom rastu narudžbi i zapošljavanju, dok je s poboljšanjem situacije u nabavnim lancima pritisak na cijene popustio.

Bolji nego što se očekivalo pokazatelji iz uslužnog sektora ublažili su strahovanja od recesije, ali su i podržali očekivanja da će Fed nastaviti agresivno povećavati kamatne stope kako bi suzbio inflaciju.

„Fed nam poručuje da će njegovi daljnji potezi ovisiti o gospodarskim pokazateljima, stoga ne možemo gledati samo na to što nam ti pokazatelji sugeriraju, nego i na to što to znači za Fed”, kaže Carol Schleif, direktorica u tvrtki BMO Family Office.

Ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama jer američka središnja banka od ožujka zaoštrava monetarnu politiku kako bi suzbila inflaciju, koja se kreće na najvišim razinama u više od 40 godina.

Zbog toga se i u rujnu očekuje agresivno povećanje kamatnih stopa, najvjerojatnije za 0,75 postotnih bodova.

Ulagače zabrinjavaju i energetska kriza, koja bi mogla uvesti gospodarstvo eurozone u recesiju, kao i 'zatvaranja' u Kini zbog covida-19, što bi moglo dodatno usporiti rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Analitičari Nomure smanjili su jutros procjenu rasta kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini na samo 2,7 posto.

U toj brokerskoj kući procjenjuju, također, da je zbog 'zatvaranja' u vezi covida-19 trenutno pod utjecajem 12 posto BDP-a.

A na usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva ukazuju i jutros objavljeni podaci o vanjskoj trgovini.

Kineski izvoz porastao je u kolovozu 7,1 posto na godišnjoj razini, znatno sporije nego mjesec dana prije i manje od 13 posto, koliko su očekivali analitičari.

Uvoz je, također, porastao manje nego što se očekivalo, za samo 0,3 posto na godišnjoj razini, i znatno sporije nego mjesec dana prije.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula nove najviše razine u 20 godina.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 110,50 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 109,46 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio s jučerašnjih 140,30 na 143,57 jena, novu najvišu razinu u 24 godine.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 0,9888 dolara, novu najnižu razinu u 20 godina, dok je jučer u ovo doba iznosila 0,9963 dolara.

Euro je pod pritiskom jer se ulagači plaše da će energetska kriza izazvati recesiju u eurozoni.

S druge strane, rekordno visoka inflacija u tom bloku pritišće Europsku središnju banku na agresivno zaoštravanje monetarne politike na predstojećem sastanku u četvrtak, što će dodatno usporiti rast gospodarstva.

Cijene su nafte, pak, jutros pale, drugi dan zaredom, jer se trgovci plaše slabljenja potražnje, s obzirom na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 1 posto, na 92,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,2 posto, na 85,80 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE